Hírek

2005.05.23. 00:00

Jogtalanul rúgták ki a rendőrt

Belekeverték egy robbantási ügybe, majd jogtalanul távolították el állásából a kábítószer elleni bűnözés egykori sikeres nyomozóját.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="143"] Treplán Tibort megviselte az elmúlt hat év, de a jogerős ítélet után erőre kapott, és új életet kezd
[/caption]A sokat emlegetett ártatlanság vélelme nem volt érvényes Treplán Tiborra (44), a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztály Kábítószerbűnözés Elleni Alosztályának törzszászlósára. Még azelőtt kirúgták a testülettől, hogy jogerős ítélet született volna az ügyében.
Treplánt jó zsarunak tartották kollégái, és hosszú ideig főnökei is. Lehet, már soha nem tudjuk meg, hogy a nyomozásai során kiknek sértette meg az érdekeit. Tény, hogy 1999. október 16-án őrizetbe vették őt az ügyészségi nyomozók, majd három hónapra előzetes letartóztatásba került.

Aznap a XIV. kerületi Nagy Lajos utcában valaki kézigránátot dobott egy jordán férfi autójára. A jordán elkapta az állítólagos merénylőt, akinek a telefon-híváslistája alapján fogták el Treplánt az ügyészek. Az utolsó hívás ugyanis az övé volt. A törzszászlós nem tagadta, hogy ismeri a gyanúsítottat, ám ennek nem részletezhető szakmai oka volt. Kökényesi Antal, a BRFK akkori vezetője etikai eljárást indított ellene, amit a jogerős ítéletig felfüggesztett. Mint ahogy Treplánt is felfüggesztette az állásából. A rendőrt az ügyészség megvádolta közveszély okozásával, mint felbújtót.

2003. október 2-án a budapesti rendőrfőkapitány, aki ekkor már Gergényi Péter volt, újra elrendelte az etikai eljárás lefolytatását. Rendőrhöz méltatlan magatartás miatt elmarasztalták Treplánt, és azonnal kirúgták. Öt hónap múlva a bíróság immár jogerősen felmentette a vád alól őt és az állítólagos elkövetőt is. Ráadásul mindezt a vádat képviselő ügyész indítványára bűncselekmény hiányában.

A nyomozó munkaügyi pert indított a BRFK ellen. A bíróság 2004. június 28-án, elsőfokon hatályon kívül helyezte az elbocsátásáról szóló határozatot, és 1999-ig visszamenőleg kártérítést ítélt meg számára. A BRFK jogásza megfellebbezte az ítéletet. Most, május 20-án azonban a Fővárosi Bíróság immár jogerősen helyben hagyta az elsőfokú ítéletet. Ennek értelmében Treplán Tibort 15 napon belül vissza kell helyezni eredeti beosztásába, és a BRFK bruttó nyolcmillió forintos kártérítést köteles kifizetni számára.

A törzszászlós négy évig rendelkezési állományban volt, fizetésének csak a felét kapta. Ezalatt más munkát nem vállalhatott. Egy évig pedig munkanélküli segélyen tengette saját és családja életét. Az elmaradt járandóságát és annak kamatait ítélte meg a bíróság. – Nagyon kemény volt az elmúlt hat év, ám nem haragszom senkire. Még akkor sem, ha méltánytalan volt, amit velem tettek. Az egészségem tönkrement. – mondta lapunknak Treplán Tibor. – Elképzeléseim vannak, hogy kinek köszönhetem a meghurcolásomat, mégsem vádaskodom. Nem érdekel már. Örülök, hogy vége van a lidércnyomásnak. Új életet kezdek. Már nem akarok rendőr lenni. A jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy nyugdíjba vonulhassak, megvan az ehhez szükséges szolgálati időm. Egyeztetek a BRFK-val. Szeretném, ha csendben lezajlana a nyugdíjaztatásom. Belefáradtam a hat évbe. Treplán Tibor esete felveti, hogy mintha nem lenne minden rendben a rendőrség „elbocsátási gyakorlata” körül.

Például a többször is meggyanúsított, megvádolt, sőt egyszer már fel is mentett Molnár Csaba alezredes, a pénzmosási alosztály volt vezetője mellett folyamatosan kiállnak a rendőri vezetők. Hangoztatják, hogy megilleti őt az ártatlanság vélelme a jogerős bírósági ítéletig. Ám ennek az ellenkezője a jellemző. Jelenleg hat olyan rendőr perli a BRFK-t, akit korábban az etikai bizottság méltatlannak talált a szolgálatra. Valamennyiüket felmentette a bíróság a vádak alól. Hogy pontosan mi történt esetükben, nem sikerült megtudni.

Az ORFK honlapján 15 olyan ügyet találtunk, ahol etikai eljárás során megállapították egy-egy rendőrnél, hogy méltatlanná vált a további szolgálatra. Valamennyiüket elbocsátották a testülettől. Volt köztük olyan, aki szolgálati időn kívül szexuális kapcsolatba lépett munkatársnőjével a Teve utcai rendőrpalotában. Egy törzsőrmestert és egy főtörzsőrmestert zsarolás alapos gyanúja miatt rúgtak ki. Egy szolgálaton kívüli tiszthelyettes ittasan vezetett és elütött egy segédmotoros 17 éves fiút. 2003-ban három héten belül egy századost és egy zászlóst bocsátottak el, mindkettőjüket zsarolás alapos gyanúja miatt. Egy hónap múlva ugyanezért rúgtak ki az V. kerületben egy főhadnagyot és egy zászlóst. Azt a törzszászlóst is eltávolították, aki a gyanú szerint ötvenezer forintot kért egy baleset helyszínén a karambolozó sofőrtől. Egy I. kerületi törzszászlóst három hivatali befolyással üzérkedés és tíz közokirat-hamisítás előkészületének alapos gyanúja miatt távolították el a testülettől. Volt olyan főtörzszászlós, aki szolgálaton kívül súlyos testi sértést követett el a gyanú szerint.

Tavaly egy zászlós szabadnapján garázdaságot, egy őrmester lopás vétségét, egy törzsőrmester kábítószerrel való visszaélést követett el az alapos gyanú szerint. Egy XV. kerületi tisztet tiltott pornográf felvétel készítésével gyanúsították meg. Ami közös bennük, hogy valamennyiüket elbocsátották még azelőtt, hogy a bíróság jogerős ítéletet hozott volna az ügyükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!