Hírek

2005.05.04. 00:00

Legyen elég a sok csipszből!

Az ötödikes gyerekek alig több mint tíz százaléka eszik rendszeresen zöldséget, gyümölcsöt. Cukrozott üdítőitalt viszont a serdülők harmada fogyaszt naponta. Jövő szeptembertől az iskolai büfékben már nem vehetnek meg bármit.

Tóth Tímea

Tíz tizenéves gyerekből ötnek hiányzik a csipsz és a kóla az iskolában. Bár a Kós Károly Ének-zenei Általános Iskola büféjében legalább ötféle gyümölcsös üdítő, puffasztott rizs és búza kapható, a gyerekek fele másra vágyik.– Hiányzik mindkettő. Ha megengednék, kimennék a szünetben ide, a szemközti kisboltba, és vennék magamnak – mondja a tizenhárom éves Daru Napsugár. – Így iskola után, hazafelé veszem meg. A XII. kerületi általános iskola igazgatónője két évvel ezelőtt tiltotta meg a büfésnek, hogy efféle egészségtelen élelmiszereket áruljon.

– Először keresték a gyerekek, mostanra megszokták, hogy nincs – mondja Tóth Hortenzia (30) – A legrosszabbul persze én jártam. A gyerekek úgyis megveszik, csak legfeljebb az iskolakapun túl – kesereg. A legtöbb iskolai kisbolt polcain ugyanis ott vannak ezek a termékek. Nem csoda, a közoktatásban tanuló, 1,2 millió nebuló nagy és könnyen befolyásolható piac. Ők nem tudják felmérni, miből mennyit ehetnek. Egy idén februárban készült felmérés szerint a szülők 57 százaléka beleszólna abba, milyen élelmiszereket lehet az iskolai büfékben vásárolni. Szerencsére a kormányzat is felismerte a probléma súlyosságát. Az egészségügyi és az oktatási tárca a Népegészségügyi Kormánymegbízotti Irodával, táplálkozástudományi szakemberekkel, család- és gyermekvédőkkel karöltve tanácskozott a témáról. Rácz Jenő egészségügyi miniszter azt ígérte, jövő szeptembertől törvényben szabályozzák a büfék kínálatát. Ez vonatkozik majd az étel- és italautomaták kínálatának só-, cukor-, zsír- és foszforhatárértékeire. Hogy nálunk – más uniós tagállamokhoz hasonlóan – ne legyen elhízott és túlsúlyos a gyerekek egyötöde.

Magyar Bálint oktatási miniszter elmondta: nem vagyunk automata- vagy büféellenesek, de az egészségre káros termékeket koncentráltan kell beengedni az iskolákba – foglalta össze a tárca álláspontját. Kökény Mihány népegészségügyi kormánymegbízott a kézzelfogható megoldásról, a Gyermekbarát büfékről beszélt. Ezt a címet azok az iskolák nyerhetik el, amelyek mielőbb átalakítják választékukat. A program még ebben a hónapban elindul, a végén nyolc–tíz intézményt jutalmaznak majd. A fődíj félmillió forint. Ezt egészségmegőrző programokra kell fordítaniuk az iskoláknak.

Nagy Zoltán királyi főszakács

- A csipszek nagyon nehezen emészthetők és sósak, ami elzárja az ereket. A cukrozott üdítők rengeteg tartósítószert, színezéket, cukrot tartalmaznak. Még azok is, amelyeket cukormentesnek hirdetnek. Ezeket ki kellene tiltani az iskolákból. Friss zöldségekre, gyümölcsökre van szüksége a gyerekek szervezetének.

Varga Ferencné édesanya

- Gyakorló édesanyaként csak részben értek egyet az elképzeléssel. Az igaz, hogy károsak ezek az italok és rágcsálnivalók, de aki szereti, úgyis megveszi. Ha nem az iskolabüfében, akkor egy közértben. Ha azoknak is megtiltanák, akkor lenne értelme a szabályozásnak. De persze meg lehet próbálni…

zöldséget, gyümölcsöt. Cukrozott üdítőitalt viszont a serdülők harmada fogyaszt naponta. Jövő szeptembertől az iskolai büfékben már nem vehetnek meg bármit. Tóth Tímea Nagy Zoltán királyi főszakács

A csipszek nagyon nehezen emészthetők és sósak, ami elzárja az ereket. A cukrozott üdítők rengeteg tartósítószert, színezéket, cukrot tartalmaznak. Még azok is, amelyeket cukormentesnek hirdetnek. Ezeket ki kellene tiltani az iskolákból. Friss zöldségekre, gyümölcsökre van szüksége a gyerekek szervezetének.

Varga Ferencné édesanya

Gyakorló édesanyaként csak részben értek egyet az elképzeléssel. Az igaz, hogy károsak ezek az italok és rágcsálnivalók, de aki szereti, úgyis megveszi. Ha nem az iskolabüfében, akkor egy közértben. Ha azoknak is megtiltanák, akkor lenne értelme

a szabályozásnak. De persze meg lehet próbálni… -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!