Hírek

2005.05.10. 00:00

Letét - Az állami támogatás és a székház a garancia forrása

A bankok hiteleire szorul a parlamenti pártok többsége, akik székházukra vagy az éves költségvetési támogatásuk terhére kapnak kölcsönt.

Körmendi Gábor

Jelentős adósságot halmoztak fel a múlt évi korteshadjárataik során a parlamenti pártok. – Az MSZP egy kereskedelmi banktól kap hiteleket. Fedezetül a költségvetési támogatás és a székház szolgál. A párt egy nem választási évben átlagosan 150–200 milliós hitelkerettel dolgozik, egy választási évben azonban ez az összeg elérheti a 400 millió forintot – mondta lapunknak Puch László, az MSZP pénztárnoka. A számvevőszéki adatok alapján a párt jelenleg 200 millióval tartozik.

A közel 450 milliós kölcsönnel a legeladósodottabb párt jelenleg a Fidesz, aki szintén kereskedelmi bankoktól kapott kölcsönöket. A felvett pénzt a működésre és országos társadalmi akciókra fordítja. A Fidesz a többi párthoz hasonlóan minden évben törvényi kötelezettségének megfelelően nyilvánosságra hozza a valós pénzügyi helyzetét. Az országgyűlés „kispártjai” hitelből jobban állnak „nagytestvéreiknél”.

Az SZDSZ a napokban jelentette be, hogy nincs tartozásuk, míg az MDF idén júniusban fizeti vissza banki kintlévőségeit. – 50 millió forintot vettünk fel az EP-választási kampányra. A közelmúltban tör- lesztettünk, jelenleg 10–12 millió körül van a tartozásunk, de júniusra kifizetünk mindent – mondta lapunknak Szőke László, az MDF gazdasági vezetője. Az MDF egyébként a legszegényebb párt a magyar országgyűlésben. Az egykori rendszerváltó erőnek csupán egy gépkocsi és két-három kisebb vidéki ingatlan van a tulajdonában – tudtuk meg Szőke Lászlótól.

Pártjaink a törvények értelmében évente busásan részesülnek adóforintjainkból is. Idén az MSZP 962,2 millió forintot, a Fidesz 817,4 milliót, az MDF 284,1 milliót, míg az SZDSZ 282 milliót kapott az államtól. Ezeket a pénzeket a parlamenti választáson elért eredmények függvényében kapják az egy százaléknál jobb eredményt elért politikai formációk.

– Egy párt ugyanolyan jogi személy, mint egy vállalkozás. Csak éves bevételeikkel tudják bizonyítani hitelképességüket. Ha elengednek egy hivatalos hitelkonstrukción alapuló tartozást, akkor az már támogatásnak minősül. Ha ez így alakul az ügyletet nyilvánosságra kell hozni – nyilatkozta Elek János, az Állami Számvevőszék főigazgató-helyettese.

Kijátszható a hazai törvényi szabályozás

Elterjedt manapság a pártközeli vállalkozások emlegetése. Ez a féllegális pártfinanszírozás egyik legelterjedtebb módja. Egy valamely párthoz kötődő személy, vagy alapít egy céget, amely a későbbiekben búsás állami megrendeléseket kap, vagy direkt megrendelésekkel felfuttat egy vállalkozást. A tulajdonos, mivel a megrendelések pártalapúak, hű csatlósként teljesíti a politikai akaratot. Oda és arra a számlára utal pénzt, ahová mondják neki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!