Hírek

2005.05.27. 00:00

Magyarverés Székelyföldön

Román nemzetiségű fiatalok csoportja állítólag azért bántalmazott néhány magyar kiskorút Sepsiszentgyörgyön, mert magyarul beszéltek.

Lukács János, Kolozsvár

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Sepsiszentgyörgy lakossága túlnyomórészt magyar, a románok kisebbségben élnek. Eddig nem voltak nemzetiségi nézeteltérések.
[/caption]A szülők elmondása szerint megkérdezték a gyerekeket, milyen nyelven beszélnek Romániában? Amikor magyarul válaszoltak, sértegették és bántalmazták őket. Az egyik kiskorút annyira megfélemlítették, hogy másnap nem mert iskolába menni. A Háromszék című napilap nevüket nem vállaló adatközlőkre hivatkozva további verekedésekről is beszámolt. Constantin Scurtu sepsiszentgyörgyi rendőrparancsnok szerint nem jellemzők az ilyen, ugyanakkor parancsba adta, hogy a rendőrök előzzék meg a hasonló összetűzéseket. A hatóságok kezdetben azt állították, nem etnikai incidensről van szó, csupán bandák közötti bunyóról. A magyar szülők viszont nem hagyták annyiban a dolgot, és Gazda Zoltánhoz, a Magyar Polgári Szövetség sepsiszéki elnökéhez, illetve a kormány megyei képviselőjéhez, a prefektushoz fordultak segítségért. Miután György Ervin Kovászna megye elöljárója azonnali intézkedést kért a rendőrségtől, hét román fiatalt sikerült előállítani. A prefektus intézkedésére mindenképpen szükség volt, annál is inkább, mivel válaszképpen a városbeli magyar fiatalok is elkezdtek szervezkedni.

„Minden erőnkkel meg kell előznünk a hasonló incidenseket – mondta el lapunknak György Ervin. – Nem szeretnénk, ha magyar fiatalok válaszlépésként románokat kezdenének verni a városban, ennek ugyanis beláthatatlan következményei lennének.” Információink szerint a magyar diákok negyvenes, ötvenes csoportokat kezdtek szervezni, hogy felkeressék a román iskolát, és maguk tegyenek igazságot. A prefektus szerint ezt csakis úgy lehet megelőzni, ha a rendőrség valóban végzi a dolgát, és az elkövetőket megbüntetik.

Arra a néhány román fiatalra, akiket a személyleírás alapján azonosítottak, átszámítva 7–35 ezer forint közötti pénzbírság vár. Albert Álmos sepsiszentgyörgyi polgármester tegnap azt is bejelentette, kérni fogja a vétkes tanulók kicsapását az iskolából. „Csak a leghatározottabb fellépéssel érhetjük el, hogy ilyesmi ne ismétlődjék meg a városban.” Komolyabb eljárásról azért nem lehet szó, mert az elkövetők mindannyian kiskorúak. György Ervin kérésére a rendőrség megháromszorozta jelenlétét a városban, és a csendőrökkel együttműködve őrzik a rendet.

A magyar többségű Székelyföldön mindeddig nem volt példa etnikai incidensre. Sepsiszentgyörgy – egyben Kovászna megye székhelye – lakosságának háromnegyede magyar, és egynegyede román nemzetiségű.

Azonnal intézkedett a magyar konzul

Amikor április elején Kolozsváron történt hasonló eset, a magyar Külügyminisztérium utasítására Cseh Áron, Magyarország kolozsvári főkonzulja rendőrségi kivizsgálást kért. A kincses városban viszont – ahol a magyarok aránya ma már a húsz százalékot sem éri el – senkire nem sikerült rábizonyítani az etnikai indíttatású verekedés tényét. Ennek az volt az oka, hogy a bántalmazottak rendre visszavonták feljelentésüket, illetve első vallomásukat megmásítva azt állították, mégsem magyarságuk miatt verték meg őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!