Hírek

2005.05.06. 00:00

Meglesett alkalmazottak

Az orwelli, mindent megfigyelő világ eljöveteléről beszélt lapunknak Péterfalvi Attila. Az Országgyűlés adatvédelmi biztosa elmondta, tavaly jelentősen megnőtt a munka világából érkező panaszok száma.

Tóth András

Mind több munkahelyen figyelik meg a dolgozókat, és ebben – bármennyire meglepő is – bizony nem kivétel az állami szektor sem. A munkahelyeken egyre több kamerát akarnak elhelyezni, és nemcsak a vagyon-, baleset- és életvédelem, hanem kifejezetten a dolgozók megfigyelése érdekében. A kamerákon kívül fokozottan terjed az internet- és az e-mailhasználat megfigyelése is.

A munkáltatók igen gyakran visszaélnek erőfölényükkel, az alájuk rendeltek kiszolgáltatott helyzetével, és igyekeznek minél több adatot gyűjteni munkavállalóik munkahelyi magánéletéről, munkahelyen kívüli életéről. Napjaink egyik újonnan felbukkanó munkáltatói ellenőrzési formája az úgynevezett informális ellenőrzőrendszer, hétköznapi nevén a besúgás. Gyakori az is, hogy a munkáltatók a bejelentéseket egyenesen a munkavállalóik kötelezettségeivé teszik. Az adatvédelmi biztos úgy véli: a tények azt mutatják, hogy a munkáltatók mindinkább rámenősek. Már a munkába lépést megelőzően mindenféle vizsgálatoknak veszik alá a jelentkezőket. Terjed a pszichológusi, grafológusi vizsgálat.

A visszásságok egy része a külföldi tulajdonú multinacionális cégeknél fordul elő. A megfigyelésekre vonatkozó, az adatvédelmi biztoshoz eljutó panaszoknak azonban nincs sok következménye. A bejelentők ugyanis félnek attól, hogy kiderül személyük, és emiatt elvesztik az állásukat. Így aztán nem fedik fel a kilétüket. Konkrét vizsgálatot ennek hiányában pedig nem folytathatnak. Péterfalvi Attila aláhúzta: nagyon sok cég úgy van vele – és ez nem csak magyar sajátosság –, hogy a technikai eszközök felszerelése minden problémát megold. A munkáltatók manapság varázsszónak tekintik a biztonságra való törekvést. Ráadásul amit az egyre inkább korszerűsödő technikát tud, azt szeretnék a jogszabályokba beültetni. Az adatvédelmi biztos úgy látja, pénz, üzlet is van a kérdésben. A biztonságra való törekvés, a bűnüldözés, a terrorizmus elleni harc jegyében egyre inkább megnyirbálják az egyének szabadságjogát. Az lenne a kívánatos, ha a korlátozásnak a hasznát elsősorban azok élveznék, akiknek a jogát megcsorbítják, nem pedig a technikai berendezéseket gyártó cégek részvényesei. Egyelőre ugyanis éppen az állampolgárok nem érzik bizonyos jogaik korlátozásának előnyeit.

Az adatvédelmi biztos annak az aggodalmának adott hangot, hogy valóban közeledünk ahhoz az időszakhoz, amikor mikrochip lesz a fülünkben, amellyel minden lépésünket, cselekedetünket követni lehet. Az egyre szaporodó esetek az orwelli fantázián is túltesznek már. Az író képzeteinek egy része manapság valósággá válik – legnagyobb sajnálatunkra.

Kirívó esetek

Rendőrautókra azért akartak kamerát szerelni, hogy ellenőrizzék, a rendőr a helyszíni bírságot nem teszi-e zsebre. Egy államigazgatási szervnél minden számítógépes leütést úgynevezett kémprogrammal figyeltek volna. Egy állami hivatalban a munkaidő lejárta után az intézmény vezetői a munkavállalók számítógépeit az érintettek tudta és beleegyezése nélkül az internethasználat ellenőrzése céljából átvizsgálták.

Egy államigazgatási szervnél minden számítógépes leütést úgynevezett kémprogrammal figyeltek volna.

Egy állami hivatalban a munkaidő lejárta után az intézmény vezetői

a munkavállalók számítógépeit az érintettek tudta és beleegyezése nélkül az internethasználat ellenőrzése céljából átvizsgálták. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!