Hírek

2005.05.13. 07:48

Mennyi az ország IQ-ja?

Öt csapat csap össze az RTL Klubban. A csata arról dönt, melyiknek az IQ-ja a legmagasabb. Május 21-től Vágó István és Marsi Anikó ismét vizsgáztatja az országot.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Vágó István és Marsi Anikó izgatottan készül a megmérettetésre. A két műsorvezető más-más stílusban, de kart karba öltve segíti a versenyzőket.
[/caption]Most aztán kiderül, hogy mennyi az annyi! Az RTL Klub ismét belekukkant a fejekbe az IQ-teszttel. Május 21-én kiderül, hányadán áll az intelligenciahányadosunk. A kereskedelmi tévé ötödik alkalommal méri meg az országot. Elindult az IQ-, majd jött a KRESZ-, a Nagy tudáspróba- és a Nagy évismétlés-tesztek. Most ismét az IQ-é a főszerep. Akár az eddigi műsorokat, a május 21-eit is a már összeszokott páros, Marsi Anikó és Vágó István vezeti.

Az RTL Klub stúdiójában most is öt csapat verseng egymással, a társadalom különböző rétegeit képviselik. Így modellek, ápolónők, BKV-ellenőrök, tanárok és gyerekek mérik össze tudásukat. A társaságok huszonöt tagból állnak. Érdekesség, hogy a tanárcsapat gyermekei is rajthoz állnak. Így kiderül, hogy az utódok örökölték-e őseik IQ-ját. Esetleg túlszárnyalják őket?

A kereskedelmi tévé ismert emberek tudását is megszondázza. A Balázs-show főnöke is vállalta a megmérettetést. Balázs annyit mondott: – Hogy az enyém mekkora? Nos, hallottam róla visszajelzéseket. – Úgy gondolom, a kidumáló show nagymestere nem éppen az agyi teljesítőképességére célzott. Bálint Antónia is magyarázhatja a bizonyítványát. Kiderül majd a hölgyről – aki éppen most készül az államvizsgájára –, mennyire tájékozott. Bea, Győzike felesége is részt vesz az agytornában. Őt nem zavarja, ha bármi kiderül róla. Bízik Vágó Istvánban, majd ő segít neki. Janicsák István, az egykori Zizi Laboros is megmérettetésre készül, bár ezúttal az aszszonykórus segítsége nélkül.

A tévécsatorna eddig titkolta, ki lesz az agytorna két meglepetése. Nos hát, mindenki Magdi nénije. A Barátok közt napi sorozat örökös tagja, Fodor Zsóka az, aki szintén indul a versenyen. A másik ász Hajós András. A műsorban hat kategóriában hatvan kérdés hangzik el. Mindig négy megoldás közül kell kiválasztani a helyeset. Nyelvi, számolási, logikai, emlékezet-felmérő, térbeli és gyakorlati feladatokat kapnak a versenyzők.

A civil csapatokból a legmagasabb IQ-jú eredményét hozzák nyilvánosságra. A sztárok közül azonban csak a legjobb eredményt elérőt nevezik meg. Természetesen nyeremények is lesznek. Olyan játékos is kap ajándékot, aki SMS-ben játszott. Ám a nagy meglepetés az, hogy interneten is játszhatnak a vetélkedni vágyók. Ahogy Vágó István fogalmazott: nem kell a tévé közelébe vonszolni a számítógépet. Az RTL Klub ugyanis elindította folyamatos internetes adását. Kolosi Péter, a tévé programigazgatója büszkén újságolta a jó hírt: Az ország tesztje európai Arany Rózsa-díjat nyert, pontosan úgy, mint a Legyen ön is milliomos! vetélkedő.

A Mensa a legmagasabb intelligenciájúak klubja

A tesztfeladatokat ezúttal is a Mensa HungarIQa szakemberei állították össze. Az egyesület magyar tagozata a legmagasabb intelligenciahányadosú hazánkfiait tömöríti, nemre, korra és iskolázottságra való tekintet nélkül. A Mensa nemzetközi egyesületet 1946-ban Angliában alapították. Tagja csak az lehet, aki az emberek két százalékára jellemző intelligenciaszintet eléri. A Mensa-tagok felvételéhez rendszeresen tesztírásokat szerveznek. Hamarosan várható a következő tudástesztjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!