Hírek

2005.05.07. 06:36

Nálunk robbant a holland tojásbomba

Egy hónapja még csak ijesztgették a lakosságot a jelöletlen tojásokkal, már fel is robbant a tojásbomba. A Plus Élelmiszerdiszkont üzleteiben 300 ezer tojást kellett kivonni a forgalomból. Az eset nyomán felmerült, újraszabályozzák Magyarországon a külföldi eredetű élelmiszerek minőségellenőrzését.

Bán Károly

[caption id="" align="alignleft" width="295"] Január elseje óta jelöletlen tojást nem lehet Magyarországon forgalomba hozni. A bomba most a rossz jelölés miatt robbant egy áruházláncnál.
[/caption]Az ominózus, forgalomból kivont tojásokat holland tyúkok tojták. Németországban csomagolták, s talán Magyarországon címkézték újra. Január elseje óta az unió országaiban nem lehet jelöletlen tojást forgalomba hozni. A héjon ezért fel kell tüntetni a származási helyet, vagyis az ország megjelölését, s a termelő kódját, hogy szükség esetén kideríthető legyen az is, melyik farmon tojta a tyúk a tojást. Mindez az élelmiszerbiztonság legfontosabb uniós törvényének, a nyomon követhetőségnek az alapszabálya.

A tojást az uniós előírások szerint azt követően, hogy a tyúk megtojta, huszonegy napig lehet forgalomba hozni, a minőség megőrzésének határideje pedig huszonnyolc nap. Amikor azonban a Baromfi Termék Tanács szakemberei e héten csütörtökön megvásárolták a holland tojást a Plus egyik boltjában, a minőségmegőrzés határnapját jelző címkén június másodikai dátum szerepelt. Ebből 28 napot levonva kapnánk meg elvben azt a napot, amikor a tojásokat a tyúkok megtojták: vagyis a május 6-i, pénteki napot. Könnyen belátható, hogy a határnap jelölése csakis hamis lehet: a csütörtökön megvásárolt tojást ugyanis nyilvánvalóan napokkal korábban tojták meg, tehát valójában ennek a szállítmánynak a darabjai semmiképpen sem őrizhetik meg a minőségüket június 2-ig. Egyelőre annyit tudni, hogy a kétes hitelű dokumentáció szerint a jelzett tojásokat holland farmon tojták, aztán azt még Németországba szállították, ahol becsomagolták. Hogy a tojások doboza hol kapta a magyar nyelvű címkézést, esetleg Németországban, ahol csomagolták, avagy már Magyarországon, ezt még nem tudni.

A Baromfi Termék Tanács bejelentése nyomán a Fővárosi Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás vizsgálatot indított, melynek várhatóan már a jövő hét végére eredménye lesz. Miután a hatósági állatorvosok megtiltották a forgalmazást, a Plus áruházlánc vállalta, hogy visszagyűjti a tojásokat, amelyekből csak jelentéktelen mennyiséget adtak el, s a cég elismerte a hibát, bár egyelőre nem nyilatkoznak az ügyről. A nyomon követhetőség uniós előírása ilyenkor az, hogy visszafelé görgetik az ügyet.

Tehát a tyúkfarm kódjából pontosan kideríthető lesz, mikor tojták a tojásokat. Az is, hogy Németországban mikor csomagolták, s az is, hogy hol címkézték a magyar nyelvű feliratot, s talán az is, hogy a 300 ezer darab tojást forgalomba hozó áruházláncnál ki nem tudott huszonnyolcig számolni. Hacsak nem abban a hét kamionban tojtak meg a tyúkok, amelyekben Magyarországra szállították a termékeket.

A tojásügyet már nem csak a fővárosi állategészségügyi állomás vizsgálja, mert a vizsgálatot az egészségügyi tárca saját hatáskörben magához rendelte. Az áruházlánc Pest megyei üzleteiben az ellenőrök már nem találkoztak a holland tojással – tájékoztatta lapunkat a Pest megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgatója. Virsinger György szerint az elmúlt évek nagy élelmiszerbotrányai mind azt támasztják alá, hogy az élelmiszereket nem szabadna azonos módon kezelni a nylonharisnyával az unióban, s az élelmiszerek területén szigorítani kellene a szabályozást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!