Hírek

2005.06.01. 00:00

Nem kelendők a kezdők

Álláskeresésnél előny lehet, ha a diplomás pályakezdő szakmai gyakorlatról tud számot adni, de még a hasznosabb külföldi nyaralásokat is érdemes megemlítenie. A kezdő fizetések évek óta egy szinten vannak.

Kaszás Erzsébet

A végzős diákok jelentős része nem várja meg a szeptembert az álláskereséssel, az iskola befejezése után azonnal elhelyezkedne. Nincs azonban könnyű dolguk, hiszen az álláshirdetéseknek csak mintegy 15 százaléka szól nekik. Ezt igazolja Buda Szabolcs, a Jobpilot Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója: náluk a közel ezer aktuális állásajánlatból mintegy százötvenre várnak pályakezdőket. Ehhez Vári Gergő, az e-Ventures HR és Internet Technológiai Kft. ügyvezetője hozzáteszi: a jobmonitor.hu gyűjtőoldalukon naponta háromszázan regisztrálják magukat, és a 30 százalékuk pályakezdő.

A mérnöki (építészmérnök, gépészmérnök, villamosmérnök, minőségbiztosítási mérnök stb.), a pénzügyi (adószakértő-asszisztens, könyvelő, pénzügyi asszisztens stb.) diplomások vannak azonban másokhoz képest kedvezőbb helyzetben, mert őket igényli a legtöbb cég. Ezeket követi az értékesítési terület, az adminisztrációs, majd a telekommunikációs és végül a logisztikai munkakör. A korábbiakhoz képest jelentősen csökkent az informatikusok iránti igény, illetve nagyon nehezen tudnak elhelyezkedni a jogászok.

Az álláshirdetések jellemzően a gyakorlattal rendelkező diplomásoknak szólnak. De ezalatt nem feltétlenül tartós munkahelyet kell érteni. Sőt, olykor előnyösebb egy, a végzettséggel kapcsolatos, magas szinten űzött hobbi vagy egy szakmai tapasztalatokat nyújtó külföldi nyaralás. Ilyeneket persze elsősorban ismerősök révén szerezhetnek a fiatalok. Illetve a gyakornoki elhelyezkedésben segíthetnek az olyan nemzetközi diákszervezetek, mint például az AIESEC.

Sokak számára meglepő, hogy inkább a külföldi multinacionális cégek alkalmaznak szívesebben pályakezdő fiatalokat, és a hazai kis- és középvállalkozásoknál – családi kötődés nélkül – alig van esélyük. Az ok azonban érthető: a nagyok általában egyszerre nyolc-tíz fiatalnak adnak esélyt, akiket aztán „kinevelnek” a cég számára. Majd a legjobbak vezető beosztásokba kerülhetnek. A diplomás fiatalok többségének egyébként éppen ez a vágya: egy felmérés szerint több mint kétharmaduk már az egyetemi évek alatt a cégvezetés teendőiben venne részt leginkább. Ugyanakkor a korábbi kudarcok miatt egyre nő azoknak a fiatal diplomásoknak a száma, akik két-három évvel az iskola befejezése után már „csak egy nyugodt, biztos megélhetést adó” munkahelyre, és nem a folytonos versenyzéssel járó karrierre törekszenek.

A pályakezdők fizetései évek óta nem nőnek – derül ki a Budapesti Corvinus Egyetem Karrier Irodájának felmérésből. – És a cégek az egyéb juttatásokban is visszafogottabbak, mint korábban. Amit adnak a fizetés mellé: étkezési támogatás, különböző biztosítások, magán-nyugdíjpénztári, valamint egészségpénztári juttatások. Tavaly a legmagasabb kezdő fizetést a villamosmérnököknek ajánlották: átlagban bruttó 260 ezer forintot. Őket követték a gazdaság- és természettudományi karokon végzettek 244 ezer forintos fizetésükkel, utánuk a vegyészmérnökök jöttek 203 ezer forintjukkal, a gépészek pedig alulról közelítették meg a kétszázezres havi átlagfizetést. Az idén azonban a gépészmérnöki szakon végzettek egyre keresettebbé váltak, megelőzve az informatikai és a logisztikai szakmában dolgozókat, így valószínűleg előrébb kerülhetnek a fizetési sorrendben is. Ami a várható fizetésemeléseket illeti: a hiányszakmákban dolgozók az átlagosnál jóval nagyobb, 15 százalékos emelésre számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!