Hírek

2005.05.23. 06:10

Nyugdíjba vonulókat, családokat érintő döntések

A családtámogatási rendszer átalakítására vonatkozó javaslatait ismerteti ma parlamenti felszólalásában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A száz lépés újabb elemeit kitevő elképzelésekről László Boglár kormányszóvivő nem árult el részleteket, csupán annyit közölt : az átalakítás célja az igazságosabb közteherviselés megvalósítása.

BAMA

Közben a hét végi kormányülésen is újabb döntéseket hoztak a kabinet tagjai. A Prémium program keretében a kormány a 25 éves vagy annál több munkaviszonnyal rendelkező 50 év feletti munkavállalókat kívánja segíteni. Eszerint a kormány – nyugdíj előtt három évvel – kifizeti a részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozóknak a teljes munkaidő és a részmunkaidő közötti járulékteher különbségét. Ezenkívül finanszírozza a magánnyugdíj befizetést is. Így ebben az időszakban foglalkoztatott munkavállalóknak nem csökken majd a nyugdíjalapja. A rendszer még idén hatályba lép. A kormány módosította az alkalmi munkavállalói könyv felhasználását is. A lehetőséggel a jövőben a magyar állampolgárok külföldi hozzátartozói, valamint a mezőgazdaságban foglalkoztatott külföldiek is élhetnek.

László Boglár beszámolt arról is, hogy a kabinet mielőbbi intézkedéseket tesz a hátrányos helyzetű régiók felzárkóztatása érdekében. A javaslatok szerint a fejlesztési forrásokat nem lélekszám alapján kívánja elosztani a kormány, hanem elsősorban olyan térségek kapnak többet, ahol nagyobb szükség van a támogatásokra. Így a hátrányos települések, térségek az eddigi elosztásnál jóval több támogatáshoz jutnak majd – tette hozzá a kormányszóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!