Hírek

2005.05.21. 00:00

Star Wars: eget ostromló üzlet

Minden eddigi rekordot megdönthet a Csillagok háborúja harmadik, bár hatodikként elkészült része. Az üzleti siker már eddig is felülmúlhatatlan.

Bak Mihály

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Csonka András is egyike volt az éjféli nyitóvetítéseken megjelent tizenötezer nézőnek. A Star Wars-klubokból a szereplőknek öltözött rajongók százai érkeztek a mozikba.
[/caption]A Csillagok háborúja a kitűnően összehangolt üzlet mintapéldája lesz a filmiparban. Kasszasikerű filmek ugyan voltak eddig is, jegyárbevételben például a Titanic és a Gyűrűk Ura – A király visszatér megelőzte a Baljós árnyakét, a Star Wars-sorozat üzletileg már régen nem elsősorban a filmről szól. A CNN Money adatai szerint az eddigi öt rész 12,4 milliárd dollárt hozott, amelyből – egyedüliként a mozi eddigi történetében – a nagyobb hányad, kilencmilliárd a kapcsolódó termékekből származott.  A klónok támadása 1,85 milliárd dollár teljes bevételt eredményezett. Az akkori árfolyamon 427 milliárd forint az azévi teljes magyar bruttó hazai termék 2,5 százaléka.

Magyarországon is egyidőben, csütörtök nulla órakor kezdték vetíteni A sith-ek bosszúját. Az első napon 15 év legjobb nyitányaként 32 moziban 57 ezren látták a filmet, az éjféli kezdéskor 15 ezren. Az Egyesült Államokban közel 3,5 milliárd forint az első nap eredménye, amely bőven több, mint tizede a 113 millió dollár – 22 milliárd forint – filmkészítési költségnek.

Akereskedelmi jogok értékesítésére részben globálisan, részben egyedileg kötötte meg a szerződéseket a Lucasfilm Ltd. A legtöbb pénzt hozó játékok kereskedelmére nálunk is a Lego és a Hasbro szerzett jogot. A dán cég a harmadik epizódhoz 11-féle játékot árul, 2100-tól 31 ezer forintig. Egy-egy új film a Star Wars-játékok normál forgalmának 7–8-szorosát hozza – mondták el a társaságnál. A Hasbro a különféle figurákat és kellékeket forgalmazza, összesen 11-félét, körülbelül 2500 és 25 ezer forint közti áron. A Sith-ek bosszújához kötődően három könyv jelenik meg. A regényváltozat, illetve két színes album: a szereplőket bemutató enciklopédia, és a különféle gépezeteket ábrázoló kiadvány. Utóbbiak megjelentetője, a Panem számára nem ígérkezik túl nagy üzletnek a harmadik rész. A Baljós árnyak még több mint tízezer példányban jelent meg, a mostaniból 3–4 ezret várnak – mondta el Tar Zsuzsa.

Természetesen kapható a CD és filmzeneklip DVD a Sonytól. A figurák megtalálhatók a Kellogg’s kukoricapelyhein, a Pepsi kóláin, a Burger King menüihez kapcsolódóan, továbbá a Chio töltött ostyáin. Csengőhangot, háttérképet tartalmazó csomagot kínál a Vodafone.

Bak Mihály Csonka András is egyike volt az éjféli nyitóvetítéseken megjelent tizenötezer nézőnek. A Star Wars-klubokból a szereplőknek öltözött rajongók százai érkeztek a mozikba. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!