Hírek

2005.05.07. 00:00

Vérző fák a benzinbűzben

Tüntettek a Jókai téren építendő mélygarázs ellen a környezetvédők tegnap délelőtt. A kerület vezetői nem érzik problémának a fakivágást.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="281"] Az író sem bírja a benzingőzt. A tiltakozók nevében Vay Márton, a Védegylet munkatársa gázmaszkot húzott a Jókai-szobor fejére.
[/caption]Véreznek a Jókai téri fák. Fehér lepedőbe burkolt törzsüket vörös festékcsíkok ölelik körbe. Fiatal fiú és lány ügyködik mellettük, kezükben ecset.

– A pusztításra akarjuk felhívni a figyelmet – mondja Kaszás Tamás (28). – Nem hagyjuk, hogy a fejünk fölött nélkülünk döntsenek. Tüntetéssel tiltakozunk a környezetkárosítás ellen.

Tamás a Zöld Fiatalok nevű környezetvédő csoport tagja. De mások is eljöttek. – Én is lakhatnék itt – így Vay Márton (26) a Védegylettől. – Hat szinttel a föld alá akarnak leásni. Mi lesz a házakkal? Egy múltkori építkezéstől is megrepedeztek az épületek. A kerület urai csak az önös érdekeiket nézik. Mit törődnek ők néhány ember sorsával?

„Park vagy parkoló?” – húzódik végig a felirat a Jókai-szobor lábai előtt. Az író bronzarcán gázmaszk. A nagy mesélőnek is elege van a benzinbűzből. – A legszemérmetlenebb érv az volt, hogy a nyárfák allergiát okoznak – mondja a fiú. – Mintha nem tudnák, hogy a környezetszennyezés a baj forrása. Nem pedig ez a hat darab csodálatos, nyolcvanéves fa. Tujákat és muskátlit akarnak ültetni a helyükre.

A tüntetés apropója: most van az első tárgyalás a bíróságon. A pert négy Jókai téri lakos és a Védegylet indította a Közigazgatási Hivatal ellen. Az ugyanis helybenhagyta az építési engedélyt, amelyet a helyi önkormányzat adott ki. – Négyszázhatvan férőhelyes parkolóházat? Ide? Őrültség – jelenti ki Várady Tibor, a Védegylet jogásza. – Ráadásul a garázs szellőzői egy méterrel az utcaszint felett vezetnék ki a bűzt. Bele egyenesen a járókelők arcába. Itt játszótér van, az nem számít?

A szobor mögötti hintában szőke kisfiú kacag, amint az apja egyre magasabbra hajtja. Odébb, a kerítésnél szemüveges fiatal nő álldogál. Csecsemőjét egy kendővel a testéhez bugyolálta. A kerek képű kisbaba hunyorog a napon. – A kerületből menekültünk kijjebb – meséli Lossos Borbála (29). – Oda, ahol még van valamennyi zöld. Szomorú, hogy halálra ítélték a Jókai teret. Pedig ide sok gyerek jár.

A tér sarkán álló Kolibri Szín-ház igazgatója, Novák János (52) nem optimista. – Zokogok minden fáért – mondja. – De engem az érdekel, mi lesz a területrendezés után. Évente vagy ötvenezer gyerek és felnőtt látogat bennünket. Imádják a nyári fesztiválunkat. Sokszor három-négyszáz széket is lerakunk a téren az előadásokhoz. Én megértem, hogy a mélygarázsépítés milliárdos üzlet, mi viszont talán nemzedékekre meghatározó élményt adunk. A garázs meg csak helyet az autóknak. Gólyalábakon, hosszú bottal botorkál az aszfalton Varga Viktória (24). Öltözéke hatalmas, barna foltokkal telifestett lepedő, fején zöld leveles ágakkal tűzdelt manósapka. – Ent asszony vagyok A gyűrűk urából – mutatkozik be Viki. – Az életre kelt fa. Kivágták a társaimat, és most panaszosan mászkálok körbe-körbe.

A védegyletesek kisasztalánál meg-megállnak a járókelők. Többen szívesen alá is írnák a tiltakozó ívet, ha volna. Csak egyvalakit nem aggaszt a mélygarázsépítés. A terézvárosi önkormányzatot. – Fölösleges aggályoskodás – mondja telefonon Fürst György (35) alpolgármester. – Bécs remekül megoldotta belvárosi parkolóházakkal a problémát. Hatezer parkolóhelyre nyolcezer engedélyt adtunk ki. Terézvárosban kellenek a mélygarázsok.

Szigorú szabályok

Berlinben külön természetvédelmi törvény írja elő: ha az építtető kárt okoz a természeti környezetben, köteles azt helyreállítani. Ha ez nem lehetséges, pénzbeli jóvátételt kell fizetnie. Zürichben a mélygarázsok építésekor kötelező környezeti tervet készíteni. Építési engedélyt csakis akkor adnak ki, ha a természetvédelmi felügyelőség biztosítékot lát rá: az építtető helyreállítja a kárt. Londonban az építtető által szintén kötelezően fizetett kártérítést természetvédő szervezeteknek utalják át.

Berlinben külön természetvédelmi törvény írja elő: ha az építtető kárt okoz a természeti környezetben, köteles azt helyreállítani. Ha ez nem lehetséges, pénzbeli jóvátételt kell fizetnie. Zürichben a mélygarázsok építésekor kötelező környezeti tervet készíteni. Építési engedélyt csakis akkor adnak ki, ha a természetvédelmi felügyelőség biztosítékot lát rá: az építtető helyreállítja a kárt. Londonban az építtető által szintén kötelezően fizetett kártérítést természetvédő szervezeteknek utalják át. Az író sem bírja a benzingőzt. A tiltakozók nevében Vay Márton, a Védegylet munkatársa gázmaszkot húzott a Jókai-szobor fejére. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!