Hírek

2005.06.27. 00:00

A héten elkezdődik a lejcsere Romániában

Lukács János, Kolozsvár

Mindenki lássa el magát kellő mennyiségű készpénzzel, mert a szerda délután bezáró romániai bankok csak hétfő reggel nyitnak ki újra – figyelmeztet a Román Nemzeti Bank. Romániában július elsején vezetik be az új, „erős” lejt, amely az eddig használatban levő pénznem tízezred részét fogja érni. A szünetre a július elsejétől forgalomba kerülo új román lej miatt kell számítani. A bankautomaták június 30-án egyáltalán nem működnek, de a július elsejei üzembeállítást sem vállalta egyformán minden pénzintézet. A Román Fejlesztési Bank (BRD) például 500 automatája ötödét látja el új lejjel, az automaták ezeket már július elsején éjféltől kiadják. A Carpatica Bank csak országosan 11 készüléket állít át ezekben a napokban az új lejre. Mivel az áttérés fokozatosan történik, a régi lej másfél évig az újjal párhuzamosan forgalomban lesz.

A határállomásokon levő pénzváltók még mindenütt régi lejt adnak. Az ország belsejében levő irodák a szokott nyitvatartás szerint működnek, június 30-ig régi lejt, július 1-től pedig régit és újat vegyesen adnak. Néhány nagyvállalat pénztára szintén zárva lesz. Így az Északi Gázművek két napig, az áramszolgáltató tíz napig nem fogadja az ügyfeleket. Ezért július 7-ig nem számolnak késedelmi kamatot. Az Erdélybe utazó turistáknak ajánlatos figyelniük arra, régi vagy új lejt kapnak-e a pénzváltáskor. A különböző ügyletekben, vásárlások során mindkét fajta pénzből kaphatunk vissza. Ráadásul a régi és az új lej nagyon hasonlít egymásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!