Hírek

2005.06.30. 05:30

Bazársor: agyrém az egész!

A Városháza udvara és a Károly körúti bazársor rendezésével kapcsolatban már csak egy kérdés megválaszolása maradt hátra. Vajon fokozható-e még a bizonytalanság és a zűrzavar?

Vajta Zoltán–Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="308"] A kiskörúti bazársor tovább csúfítja a főváros látképét. Úgy tűnik, ennek a problémának a megoldásával képtelenek megbirkózni az illetékesek.
[/caption]Ikvai Szabó Imre főpolgármester-helyettes márciusban azt ígérte, a fővárosiak nyáron birtokba vehetik a Városháza udvarán kialakított ideiglenes közparkot. A szép remények fokozatosan szertefoszlottak. Pedig még bizottságot is létrehoztak erre a célra. Kedden szárnyra kapott a hír, hogy a testület megbízta a Főkert Rt.-t a csúf bazársor elbontásával. A dózerekre azonban még korai lenne felülniük a kertészeknek.

Ikvai tegnap már kiigazította a bejelentést: a bontást az építésnek kell megelőznie. A középkori városfalat 250 méter hosszúságban meg kell óvni egy kerítéssel. Csak ezután kezdődhet a bontás. De előbb a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak (KÖH) rá kell bólintania a kerítés terveire. Ez még nem történt meg, mivel még a fővárosi tervtanácsnak is véleményeznie kell. Ikvai becslése szerint szeptemberre megszülethet a KÖH hozzájárulása. Addig azonban hiába van kezükben a bontási engedély, nem kezdhetik el a munkát. Az udvaron csak olyan műveleteket végezhetnek, amelyek nem engedélykötelesek.

A kerítés építésével aztán néhány hét alatt végezhetnek. Ami azt jelenti, hogy október végén lehet megkezdeni a bontást. Parkosítani addig is lehet az udvar azon részein, amelyek távol esnek a műemlék városfaltól. Ha majd lebontják a bazársort, ott is parkosítanak, és végre elkészülhet a budapestiek új ideiglenes közparkja. Novemberre biztosan. Marsi Péter Pál (MIÉP), a kiemelt fejlesztések bizottságának tagja viszont optimista. Reméli, hogy egy hónapon belül meg lehet kezdeni a bontást. Marsi szerint a kerítéstől függetlenül is indulhatna a munka. A területet majd az ideiglenes kerítést megelőző ideiglenes drótkerítéssel fogják lehatárolni. A képviselő azt jövendöli, hogy ősszel át fogják adni a parkot. Sasvári Szilárd, a városképvédelmi bizottság korábbi fideszes elnöke szerint a karácsonyi vásárt már ott lehet rendezni.

Pedig a bontási engedély már megvan, csak nem hatályos és jogerős. Ahhoz előbb ki kell várni, hogy a telekszomszédok élnek-e a fellebbezés jogával, a szakhatóságok kérnek-e jogorvoslatot. Ezt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa, Bor Judit közölte lapunkkal. Az érintetteknek tizenöt napon belül kell ezt megtenniük, miután kézhez kapták a hivatal levelét. Tegnap azonban a posta még mindig nem kézbesítette ki mindenkinek az értesítést. Sokkal tovább tart a hivatalnokok aktatologatása a bontásnál. Az ideiglenes kerítést akár két óra alatt fel lehet állítani – közölte egy építési társaság szakértője. A végleges kerítéshez sem kell több egy hétnél. A bontás két-három hétig tarthat – mondta Dolmány Attila. Sok minden befolyásolja a munkát. Például az, hogy a sittszállító teherautók beragadnak-e a dugóba. A bontás nem egyenlő a buldózerek felvonulásával. Egyenként le kell kötni a vizet, a gázt és az áramot az ingatlanról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!