Hírek

2005.06.03. 05:58

Nyaralva tanulni, tanulva nyaralni

Idegen nyelvet ott érdemes tanulni, ahol beszélik. Ezt már akkor sokan pedzegették, amikor még sehol nem volt az európai uniós tagság. Amióta van, megélénkült a nyelvturizmus. Mindössze „ki kell köhögni” az árát.

Váczy András

Itt a nyár, hurrá, nyaralunk! Az ám, nemcsak úgy bele a vakvilágba, hanem okosan. Tanulva. Legalábbis a gyerek. Na jó, nem arról van szó, hogy erőnek erejével a tanulópadhoz kényszerítjük. Kinn tűz a nap, a nyomorult pedig biflázzon az elsötétített szobában. Ilyesmire normális szülő nem vetemedhet. Mégiscsak vakáció van vagy mi a fene. Viszont azt sem lehet annyiban hagyni, hogy elszaladjon a gyerekkel a szekér, és egész nyáron lógjon. Strand, buli, heverészés, lustálkodás...

Valami hasznosat és szórakoztatót kell kitalálni. Megvan! Napnál világosabb: utazzon és tanuljon nyelvet az a gyerek. Egy híres-nevezetes városban délelőtt iskolába jár, délután pedig szórakozva ismerkedik az idegen kultúrával. És befogadja… Anyanyelvi tanároktól sajátítja el, soknemzetiségű osztálytársaival gyakorolja a nyelvet. Magyarul meg sem mukkan két hétig. Ez a legbiztosabb tipp. Arról nem is szólva, hogy a nyelvi kurzus egyúttal a személyes kapcsolatok kialakításának, valamint egy addig furcsának, különlegesnek, idegennek tartott nép fiai, lányai beható megismerésének terepe. Előítéletek dőlnek halomra, beidegződött, legtöbbször mondvacsinált vélekedések változnak meg. Testközelben a diákok a közös „padmelegben” úgy érzik magukat, mintha nem választanák el őket határok, kultúrák.

Barátságok kötődnek, szerelmek szövődnek. A kötelezően letudott iskolai órákat követő szabadidős lazítás az igazi élmények gyűjtőhelye. Ráadásul – összehasonlítva egyéb nyári tanulmányokkal – a nyelvgyakorlás élesre vált. Képzeljük el, mit kezdhet a másikkal a közösen tanult nyelv nélkül a mi gyerekünk és teszem azt egy közép-afrikai csemete. Persze nem könnyű döntés egyedül nekiindítani a nagyvilágnak  a gyereket. De fogadjuk el az iskolák garanciáit: szemünk fénye biztonságban lesz.

Elindul hát az egyszeri magyar szülő, hogy megszervezze tinédzser lánya nyelvtanulással egybekötött nyaralását. Elindul és félúton megáll. Külön profil az utaztatás, a nyaraltatás és külön az oktatás. Hol kezdje? Nyilvánvaló, a külföldi nyelvtanulás utazásnak számít, olyan, mint bármelyik nyaralóprogram. Alapja az odajutás, a szállás és az ellátás. Hiába van jó külföldi kapcsolata egy nyelviskolának, ha az alapokkal bajban van.

Ha mégis vállalkozik erre, illegálisan teszi. Fordítva lehet… Ezt Förster Anita, a LingVisit Oktatásszervező és Nyelvi Utaztató Iroda nyelvi referense mondja. Az ő irodájuk például kifejezetten a nyelvi turizmusra szakosodott. Azt ajánlja a szülőknek és a diákoknak, hogy hasonló profilú utaztatási irodához forduljanak. Mondani sem kell, hogy a legfelkapottabb az angol nyelvterület, elsősorban Anglia és Írország, újabban pedig Málta. A német nyelvet tanulók körében az ausztriai oktató-, üdülő- központok a legkedveltebbek. Már csak azért is, mert itt vannak a szomszédunkban, és ha kedve szottyan, a szülő bármikor meglátogathatja csemetéjét.

No de mi mennyibe kerül? Fussuk át, mire számítson a szülő, ha kamaszkorú gyermekét mondjuk angliai tanulós-nyaralásos két hétre szeretné befizetni. Vegyük egy középarányos árfekvés elemeit: utazási költség transzferrel, utazási bérlet a városban, szállás félpanzióval (családnál): 200 ezer forint. Felső határ: a csillagos ég… A kínálat gazdag. Mindössze választani kell a tanulási feltételek (kis, nagy, közepes létszámú csoport), a délutáni programajánlatok (sport, kulturális, szórakoztató időtöltés) és az elhelyezés formái (esti beszélgetés és hétvége a családdal) között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!