Hírek

2005.06.14. 00:00

Számháború felvételivel

Egyelőre nem tudni, honnan lesz pénz egyes szakok felvételi keretszámainak megváltoztatására. A miniszter azután dönthet erről, ha esélyegyenlőtlenséget tapasztal az idei és a korábbi érettségik ügyében.

Tibay Gábor

Ha Magyar Bálint oktatási miniszter valóban él azzal a jogával, hogy az idén érettségizettek javára módosítja egyes szakok felvételi keretszámait, kérdés, elegendő lesz-e a felsőoktatási intézmények támogatására elkülönített összeg. A problémát az jelentheti, hogy bár a tárca nem kíván módosítani sem az államilag finanszírozott felvételre kerülők számán, sem pedig az utánuk fizetett támogatási összegen. Így az esetleges miniszteri döntés átrendezheti a finanszírozási viszonyokat.

Lapunkat a szaktárcánál úgy tájékoztatták, hogy idén 62 ezer államilag támogatott elsős kezdheti meg tanulmányait az őszi szemesztertől. Rájuk összesen 51 milliárd forintot szán a költségvetés. Szinte biztos, hogy amenynyiben a slágerszakokra jelentkezőkből több diákot, míg más szakokra ugyanennyivel kevesebbet vesznek fel, akkor nem lesz elég az elkülönített pénz. Míg ugyanis  az orvosképzésben 670 ezer, a jogi és a közgazdasági képzésben 220-220 ezer forint az oktatási normatíva éves összege, addig egy általános iskolai tanító képzésére „mindössze” 180 ezer forintot szán évente az állam.

Magyar Bálint olyan szakoknál rendelheti el a létszám emelését, ahol a korábban vizsgázottak nagy arányban jelentkeztek az idei helyekre. Módosítani pedig várhatóan az úgynevezett „slágerszakokon” kell majd. Az ügyben érintett szülők tudnak olyan szakokról, amelyek esetében a maximumot teljesítő régebben érettségizettekkel eleve be lehetne tölteni az eredetileg meghatározott keretszámot. Az Oktatási Minisztérium lapunk kérdésére korábban úgy válaszolt, nem készült statisztika arról, hány korábban érettségizett próbál idén pluszpontokat szerezve bekerülni az egyetemekre – „okosabbak” csak a ponthatárok meghúzása után, június végén lesznek.

A keretszámok esetleges miniszteri megváltoztatásáról azután döntött a tárca, hogy sokan tiltakoztak az idei érettségirendszer ellen. Ennek oka, hogy a korábban felvételizettek előnyhöz jutnak a vizsgákon azáltal, hogy előző eredményeiket beszámítva emelt szintű érettségi vizsgát tesznek. Így a múlt években maturálók akkor is pluszpontokhoz jutnak, ha az emelt szintű megmérettetésen szerény eredménnyel teljesítenek. Mindez esélyegyenlőtlenséget teremt a rendszerben, amire felhívta a figyelmet a rektori konferencia is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!