Hírek

2005.07.25. 06:42

„Kegyelem” Tánczos mamájának

Múlt héten elárverezték volna Tánczos Gábor lakását. A többmilliós perköltség miatt kiírt licitre azonban senki nem ment el. Így a körmendi gyerekgyilkosság miatt elítélt fiú édesanyjának egyelőre nem kell költöznie.

Balaton Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A másodfokú tárgyaláson is többször előfordult, hogy a vádlott elájult az ítélethirdetés előtt. Az orvosok szerint nem volt komolyabb egészségügyi problémája a fiatalembernek.
[/caption]A strasbourgi Emberi Jogi Bíróság elutasító döntése után végre valami jó is történt a Tánczos családban – vélik az érintettek. Az 1998-as gyerekgyilkosság miatt jogerősen 13 évre ítélt Tánczos Gábor édesanyja és nagyapja egyelőre körmendi lakásukban maradhat. Pedig úgy volt, hogy költözniük kell. Ám az árverésre, amelyet a csaknem négymillió forintos perköltség miatt írtak ki, senki nem ment el. Tánczos Istvánné, Gyöngyi kicsit megkönnyebbült. – Fogalmam sincs, hova költöztünk volna, ha valaki megveszi a fél lakást, ami Gábor nevén van. Hiszen itt nem maradtunk volna, az biztos. Kétmillió forintra hirdették meg, de az árverés szerencsére elmaradt. Senki nem akart kitúrni bennünket. Úgy fogom fel, hogy a helyiek kiálltak mellettünk, hiszen igazán jó vétel lett volna ez a fél lakás is. Most talán lesz egy kis nyugalmunk – mondta Tánczosné.

Emlékezetes, 1998. április 1-jén brutális kegyetlenséggel ölték meg az akkor 11 éves H. Zsófiát körmendi otthonában. Sok kérdés maradt azóta is megválaszolatlan. A gyilkosság után tanúnak önként jelentkező Tánczos Gábort sokéves bírósági huzavona után végül elítélték. Egyetlen, közvetett bizonyíték alapján. Ez pedig az áldozat és a feltételezett elkövető ruháján talált mikro-anyagmaradványok kereszteződése volt. Annak ellenére, hogy a bíróságon az a rendőr, aki Szombathelyről a fővárosba hozta a ruhákat, azt vallota: egy zsákban, ömlesztve volt H. Zsófia és Tánczos öltözéke.

A kegyetlen gyilkosság ügyében, amikor is fültől fülig elvágták a kisgyerek torkát, a mai napig nem lehet tudni, hogy milyen eszközzel (felmerült a kés, a cserépdarab és a vadásztőr is), mikor, elölről vagy hátulról történt a gyilkosság. A helyszínen nem találtak értékelhető ujj-, láb-, fül-, szagnyomokat. Szemtanúja nincs az eseménynek. Emellett a kislány halálakor keletkezett több liter vérnek is nyoma veszett a lakásban. Hét és fél éve nem tud senki válaszolni a kérdésekre. A sok megválaszolatlan és a gyilkosság szempontjából perdöntő kérdés miatt került a Tánczos-ügy az érdeklődés középpontjába. Sokakban felmerült, hogy a mostani meghiúsult árverés és az új köztársasági elnök reményt jelenthet a családnak. Hiszen az emberek még mindig hisznek a fiú ártatlanságában. Tánczosné hamar eloszlatta a bizakodást.

– Nem fordulunk majd Sólyom László új köztársasági elnök úrhoz sem kegyelmi kérvénnyel. Ugyanis nem akarunk kegyelmet. Mi az igazságot akarjuk. Tiszta lappal ment be a rendőrségre a fiam. Segíteni akart, de gyilkost csináltak belőle. Azt szeretnénk, ha tiszta lappal is jönne ki a börtönből. Egyébként meggyőződésünk, hogy az öt, egymástól teljesen eltérő beismerő vallomás és az, hogy a fiunkat szavahihetetlenné tették, elég volt az elmarasztaló ítélethez. Hiszen ezzel elérték a céljukat: elítélhető lett Gábor. Mindenkinek üzenem: mi megküzdünk az igazságért, nem kell senki kegyelme – vélekedett az édesanya.

A család szeretné, ha a meggyilkolt kislány halottszemléjén készült videofelvételhez hozzájuthatna. Még így, közel nyolc év távalatából is. Hiszen az édesanya azt mondja: abból kiderülne, hogy Zsófi ujjai közt és a bugyijában talált hosszú hajszálak kitől származhatnak. Mert ezek eredete a mai napig nem tisztázott. Tánczosnak akkoriban pár centis volt a haja, így a sötét, hosszú haj akár a gyilkosé is lehet. Emellett Tánczosné szeretne választ kapni arra a kétszáz kérdésre, amelyek az üggyel kapcsolatban felmerültek. Úgy véli, talán a 2500 oldalas periratból valami kiderülne, de nincs pénze az oldalankénti százforintos másolási díjat kifizetni.

– Furcsa, de ennyi év után még mindig bízunk abban: egyszer kiderülhet az igazság, és a valódi gyilkost is elítélik. A mostani árverés pozitív kifejlete is arra ösztönöz: folytatni kell a harcot az igazságért. Hiszen ebben az egész ügyben egyetlen tény van csak: 1998. április 1-jén megöltek egy 11 éves kislányt. Borzasztóan sajnáljuk a történteket és az áldozat családját is. De az én fiam akkor sem gyilkos!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!