Hírek

2005.07.21. 00:00

Újjászületés a halálos utak előtt

A Szerző a Naton Információs és Kutatóközpont munkatársa

A londoni terrorcselekmények elkövetői nem reményvesztett bevándorlók vagy hamis papírokkal érkező al-Kaida-ügynökök voltak, hanem Nagy-Britannia többmilliós békés muszlim közösségének másod- vagy harmadgenerációs tagjai. Az újszerű fejlemény kapcsán felmerülhet a kérdés: mennyire van kitéve a nemzetközi terrorizmus radikális üzeneteinek az Európában élő, lassan 20 milliósra becsült iszlám közösség? Mennyire kötődnek ezek az emberek a vallásukhoz, szülőföldjük hagyományaihoz?
Először is látnunk kell, hogy maga az iszlám sem egységes, a vallás és az egyén viszonya régióról régióra változik, és jelentősen hatnak rá az adott térség kulturális, gazdasági és történelmi viszonyai. Csakúgy, mint Európában a kereszténység esetében, az iszlám világ urbanizált régióiban a vallás előbb-utóbb meggyengült, bár a kontinensükön megjelenő ateizmus azért alig fordul elő körükben.
Amikor bevándorlók milliói érkeztek a 1960-70-es években Törökországból, Észak-Afrikából és Pakisztánból, ők elsősorban élni akartak. Mivel nagyvárosokban telepedtek le, a vallásukkal való kapcsolatuk általában tovább gyengült. Amit otthoni kultúrájukból megőriztek, inkább nevezhető török, arab vagy pakisztáni szokások továbbélésének, semmint az iszlámnak. De még ha vallásosak maradtak volna is ezek az emberek, számukra a nemzeti identitás, a nyelv és a történelem sokkal fontosabb kapocs, mint az iszlám.
Azok a fiatalok, akik Londonban, Madridban, New Yorkban ártatlan emberek életét oltották ki, megvetették, elutasították szüleik, nagyszüleik szekularizált életét, felületes hitét az iszlámban. Mielőtt halálos útjaikra indultak volna, minden esetben átestek egy „újjászületésen”, amit a városukban működő vagy külföldi utazásaik során megismert radikális prédikátorok, térítők közvetítettek feléjük.
Az Európában élő muszlimok nagy része nem jár mecsetbe, még ha ez is az érzésünk, amikor egy pénteki napon emberek sokasága jön ki egy amszterdami, londoni vagy hamburgi imahelyről. Ugyanakkor létezik a kontinensen szétszórva (Nyugat-Európában, nem Magyarországon) egy kicsi, de jól szervezett és fanatizált közösség, amelynek akaratlanul is búvóhelyet nyújtanak a nagyvárosok milliós muszlim közösségei.
Négy évvel a New York-i terrortámadások után a világ vezetői még csak tanulják a nemzetközi terrorizmus elleni harcot, s nem kétséges. hogy el fogunk szenvedni még néhány leckét, mire megismerik a helyes gyógymódot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!