Hírek

2005.08.06. 08:09

Az elnök hadat üzent a sajtónak

Áll a bál a Steaua vezetői és a sajtó között. A román futballbajnok három újságot kitiltott a Ghencea stadionból, az érintettek viszont feljelentették a bukaresti klubot.

Árvay Sándor

A háttérben vélhetően a Steaua sokat kritizált tulajdonosa áll. A milliárdos Gigi Becali már megsértett, megalázott mindenkit, akit lehetett. Kijelentéseiért, vádaskodásaiért, sportvezetőhöz méltatlan szavaiért a román szövetség el is tiltotta, üzleti ügyeit pedig a bíróság vizsgálja. Mindez nem sújtja le őt, az ilyenkor szokásos fordulattal él, eszerint szó sincs semmiféle szabálytalanságról, az ellenségei rosszindulata miatt került gyanúba. Az ügyvezető elnök Mihal Stoica is büntetést kapott egy újságíró – úgymond –„meglegyintéséért”.
A Bajnokok Ligája selejtezőinek harmadik körében a norvég Rosenborg Trondheim ellen valós továbbjutási esélyekkel számoló fővárosi sztárcsapat hónapok óta hadban áll a médiával. Eltiltás, kitiltás, bojkott és feljelentés. Becali úgy véli, a néhány újság igaztalanul vádaskodik, hamis adatokat közöl, s rossz színben tűnteti fel a klubot. Valószínűleg a hadiállapottal is magyarázható, hogy a sajtó munkatársai a Steauával kapcsolatban megpróbálnak minden olyan tényt előbányászni, amelynek nyilvánosságra hozatala másutt elképzelhetetlen, de amiről úgy gondolják, kényes lehet a sportkör számára.
A szerződések végösszegét ritkán közlik, a részletek pedig végkép titkosak szoktak maradni, ezért is meglepő, hogy a Gazeta Sporturilor fotókópiában mutatta meg a Steaua és az ukrán futballedzője közötti megállapodás hivatalos dokumentumát. Oleg Protaszov és a fővárosi együttes nyáron kötött, 2007. június 30-án lejáró kontraktusa értelmében a tréner havi 15 ezer eurós fizetést kap, ami 180 ezer eurót (forintban 45 milliót) jelent évente. Ezen felül a bajnoki címért 50 ezer, a kupagyőzelemért 25 ezer euró jutalom jár, a hazai nyertes meccsek és az idegenbeli döntetlenek további 2000 eurót hoznak, az idegenbeli győzelmekért alkalmanként 4000 eurót fizet a klub az edzőnek. A Bajnokok Ligájába való bejutás (immár egy lépésnyi távolságra van) 150 ezer euró többletet jelentene a mesternek. Sikeres esetben tehát évi csaknem ötszázezer eurót (125 millió forintot) tehet zsebre az ukrán szakvezető a Steaua mágnás patrónusa és tulajdonosa, Gigi Becali mágnás jóvoltából.
Az összegek itt is évről évre emelkednek, hiszen Walter Zenga edzősködése idején az alapfizetés a mostaninak épp a fele volt, 30 ezer eurót ért a bajnoki cím, 15 ezret a hazai kupasiker, az UEFA-kupa kapcsán begyűjthető prémiumot pedig 30 ezer euróig lehetett feltornászni.

a bukaresti klubot. Árvay Sándor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!