Hírek

2005.08.05. 06:10

Kényeskedő államfők

Mintegy ötven hivatalos meghívott jelenlétében, a Sándor-palota Tükörtermében tartják ma délelőtt 11 órakor Sólyom László köztársasági elnök hivatalba lépési ünnepségét.

Szakács Árpád - Izing Antal

A ceremónián rövid búcsúbeszédet mond majd Mádl Ferenc távozó államfő. Ezt követően Sólyom László szólal fel, a beszédeket fogadás követi. Az ünnepi eseményre a legfőbb közjogi méltóságok mellett Göncz Árpád volt köztársasági elnök, az alkotmánybírók, a kormánytagok, az ombudsmanok, a legfőbb ügyész, az Állami Számvevőszék elnöke, valamint a parlamenti pártok elnökei és frakcióvezetői kaptak meghívót. Az ünnepség Mádl Ferenc beiktatásához képest „visszafogottabb” lesz. Például az előző eseményen Mádlt ágyúlövés és különböző ünnepi felvonulások köszöntötték a Parlament előtti Kossuth téren.

A hivatalba lépési ceremónia részeként Sólyom László délután 15 órakor a Hősök terén, a Magyar Hősök Emlékkövén koszorút helyez el. Lapunk úgy tudja, hogy az új elnök első nagyszabású megnyilvánulása az augusztus 20-i állami ünnepségen való felszólalása lesz. Ebben a kérdésben egyeztetést kezdett az elnöki hivatal a Miniszterelnöki Hivatallal. Úgy tudjuk, nagy esély van arra, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő részéről zöld utat kapjon a kezdeményezés.

Közben Mádl Ferenc elmúlt öt évéről a közéleti szereplők egyaránt pozitívan nyilatkoztak. Hiller István MSZPelnök hangsúlyozza: tisztelettel tekintenek Mádl Ferenc államfői tevékenységére, mert az Alkotmány betűjéhez és szelleméhez hűen képviselte mind az ország, mind a nemzet érdekeit itthon és külföldön. „Bizton állíthatom: ön méltó államfője volt Magyarországnak” – ezt Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke közölte. Orbán Viktor szellemi-közéleti-erkölcsi tekintélynek nevezte a leköszönő államfőt. Pettkó András (MDF) szerint minden átlagembernek köszönetet kell mondania Mádl Ferencnek. Gyurcsány Ferenc azt közölte, Mádl elkötelezett híve és szigorú őre volt az alkotmánynak és az alkotmányosságnak.

Mádl Ferenc szerda késő este a köztelevízió adásában köszönt el jelképesen az ország lakosságától. Beszédében elítélte az egyre durvuló politikai közbeszédet. Mint mondta, ez már megválasztásakor is bántó volt, véleménye szerint a goromba közbeszéd azon a félreértésen alapult, hogy a demokráciát „a hatalomért való harc kátéjának” tekintették. Sólyom László a köztelevízió tegnap esti adásában fejtette ki szándékait. Hangsúlyozta: elszánt abban a tekintetben, hogy az alkotmány fölött őrködik. Hozzáfűzte: „ha nagyon kisiklik a politika”, akkor az elnöknek vannak rendkívüli jogosítványai, amelyek egészen a parlament feloszlatásáig terjednek; másrészt viszont magatartásával morális téren egyensúlyt teremthet, amely javítóan hathat a politika mostani „sajnálatosan leromlott stílusára.”

Korábbi lakásában marad az ország első embere
A köztársasági elnök hivatala cáfolja, hogy Sólyom László elnök elfogadta volna a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) által számára felajánlott épületet. Zelles Sándor, a KVI vezérigazgatója lapunknak tegnap még azt nyilatkozta, hogy megérkezett hozzá az elnök levele, amelyben Sólyom László kiválasztotta az államfői rezidenciának megfelelő XII. kerületi épületet. Arra a kérdésünkre azonban, hogy az elnök által KVI-nek írott levélben szó szerint mi állt, sem a Köztársasági Elnöki Hivataltól, sem Zelles Sándortól nem kaptunk választ.

Az elnök hivatala egyébként azt is cáfolta, hogy nyolc-tíz ingatlant mutattak volna meg Sólyom Lászlónak. Mint közleményükben áll, a megmutatott négy ingatlan között egy olyan volt, amelyben a magánlaktér és a vendégek fogadására alkalmas protokoll rész jól elkülönül egymástól. Ez jöhetett volna szóba, amelyet végül állapota és lakottsága miatt utasított el Sólyom László. A felelős szervek vezetőinek nyilatkozatával ellentétben ugyanis – áll a közleményben – az elnök nem vállal olyasmit, amely szerinte törvényellenes, és a magyar állam méltóságát sérti. A Sólyom Lászlónak szánt XII. kerületi épületnek ugyanis olyan bérlője van, akinek a bérlet felmondása esetén ugyanolyan szintű rezidenciát kellene biztosítani, amilyen a saját példájából kiinduló Sólyom László tapasztalata szerint Budapesten nem található. Másrészt az ingatlan alapos felújításra szorulna. Az elnök nem vállalja fel ezt – fogalmaz a közlemény –, ami a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztályának tájékoztatása szerint azt jelenti, hogy Sólyom nem költözik a neki szánt villába.

Az államfői rezidencia kérdése a Magyar Köztársaság méltó képviseletét érintő közügy – áll a közleményében –, ezért különösen fontos ebben a kérdésben a közvélemény valósághű tájékoztatása. A Béla király úti kormányrezidencia pótolhatatlan biztonsági és természeti értéket képvisel. Ennek ellenére eladták, és lakópark céljára való kiárusítását tervezik. A vevő (a Magyar Fejlesztési Bank) azért fizetett több mint kétmilliárd forintot, hogy a kieső rezidenciákat abból építhessék fel. Ez azonban nem történt meg – szögezi le az elnöki hivatal.

Tegnap arról írtunk, hogy a Béla király úti épület eladása még folyamatban van, a KVI az állami tulajdonban lévő MFB-vel kötött előszerződést. Az MFB egyik vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a 3,7 milliárdos vételárnak körülbelül a felét utalták át. Ismeretes, hogy Mádl Ferenc kiköltözése után fizetik ki a vételár másik felét. A Béla király úton állami pénzből állami beruházás jön létre, vagy magánbefektetőket vonnak be – közölte az MFB.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!