Hírek

2005.09.01. 00:00

Maradona Pelé után Castrót várja

Már-már régi fényében tündököl Diego Maradona, minden idők egyik legnagyobb futballistája. Igaz, most nem a zöld gyepen varázsol, hanem a kamerák előtt áll nyerésre.

Hegyi Áron

Az elmúlt években, valljuk be őszintén, kezdtünk lemondani az isteni Diegóról. Lövöldözés újságírókra és fotósokra, elhízás, és leküzdhetetlennek látszó kábítószer-függőség. Az argentin csillag a Napolinál töltött évek során került közelebbi kapcsolatba a kokainnal, és ezen majdnem rajtavesztett. Előfordult, hogy az orvosok az életéért küzdöttek. Maradona azonban ezúttal sem adta fel, elvonult gyógykezelésre Kubába, jó báratja, Fidel Castro vendégszeretetét élvezve, és lám, kigyógyult szörnyű bajaiból. Gyomorszűkítő műtétje után pedig rohamosan fogyni kezdett, és lassacskán talpra állt.

Olyannyira, hogy új karriert kezdett, és augusztus 15-én televíziós műsorvezetőként mutatkozott be. Nem is akármilyen sikerrel, A 10-es éjszakája című talkshow 29,6%-os nézettséget ért el Buenos Aires körzetében, ami közel hárommillió nézőt jelent. De volt is mit nézni, Maradona ugyanis, nem akármilyen gesztust gyakorolva meghívta örök riválisát Pelét, a brazil hérosz pedig elfogadta a meghívást. Az örökös összehasonlítások miatt nem volt éppen baráti a viszony a két futballisten között, ezúttal azonban mindketten igazi emberi nagyságról tettek tanúságot. A téma a drog volt, amit Maradona esetében nem kell magyarázni, és már Pelének sem, fiát nemrégiben csukták börtönbe terjesztés miatt. A két sztár őszintén, láthatóan megrendülten beszélgetett, de azért volt igazi show-elem is: Pelé gitárt ragadva elénekelt egy dalt, és így tett Maradona is, egy argentin tangó zenéjére, egy futballról szóló dalt adott elő. Az adást követő sajtótájékoztatón megint elhangzott a „ki a jobb focista” kérdés, amire Maradona így válaszolt: „Az anyukám azt mondja, én vagyok a legjobb, Pelé anyukája pedig azt mondja, az ő fia a legnagyobb.”

A kék-fehér csíkos 10-es mez örökös gazdája (a mai válogatottban senki nem viseli ezt a számot) azóta már beszélgetett kollégájával, Gabriel Batistutával, a szépséges teniszezővel, Gabriela Sabatinivel, az olimpiai és NBA-bajnok kosarassal, Manu Ginobilivel, és számos helyi film- és tévésztrárral. Maradona persze soha nem rest elmondani véleményét. Például a csodagyerek Lionel Messi budapesti kiállítását gyálazatnak nevezte, és üdvözölte Juan Sebastian Veron visszatérését a válogatottba.

A műsor további érdekességekkel is szolgált. Maradona először ismerte el, hogy az 1986-os világbajnokságon kézzel ütötte a labdát az angol kapuba: „nem volt ott Isten keze, csak az enyém, másként viszont esélyem sem lett volna a 185 centis kapus, Peter Shilton ellenében” – mondta a 165 centis Diego. A riporter nagy álma, hogy stúdiójában üdvözölhesse Fidel Castrót, akinek nagyon sokat köszönhet. „Tudom, hogy soha nem hagyná el Kubát egy ilyen műsorért, de mégis mindent megteszek ezért. Életem egyik legboldogabb pillanata lenne, ha itt köszönthetném.” Akár még egy latin-amerikai csúcstalálkozó is összejöhet, hiszen Nestor Kirchner argentin elnök is a meghívandók listáján szerepel.

Diego Armando Maradona

Született: Buenos Aires, 1960. 10. 30.

Klubjai: Los Cebollitas (1965– 74), Argentinos Juniors (1974– 81), Boca Juniors (1981–82), Barcelona (spanyol, 1982–84), Napoli (olasz, 1984–91), Sevilla (sapnyol, 1992. okt.–1993), Newells Old Boys (1993), Boca Juniors (1995–97)

Sikerei: világbajnok (1986, a vb legjobb játékosa), vb 2. (1990), junior-világbajnok (1979), az évszázad legjobbja a FIFA internetes szavazásán

Klubjai: Los Cebollitas (1965– 74), Argentinos Juniors (1974– 81), Boca Juniors (1981–82), Barcelona (spanyol, 1982–84), Napoli (olasz, 1984–91), Sevilla (sapnyol, 1992. okt.–1993), Newells Old Boys (1993), Boca Juniors (1995–97)

Sikerei: világbajnok (1986, a vb legjobb játékosa), vb 2. (1990), junior-világbajnok (1979), az évszázad legjobbja a FIFA internetes szavazásán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!