Hírek

2005.09.23. 00:00

Budapest Európa-bajnok a vendégéjszakák emelkedésében

Kiss Gergely

Budapest sikeres turistaszezont könyvelhet el, idén nyáron minden rekordot megdöntött az ide látogató külföldiek száma. A vendégéjszakák aránya tovább emelkedett, így tavalyhoz képest már tízszázalékos a növekedés. Az ötcsillagos szobákat tizenöt százalékkal, a négycsillagos szobákat tíz százalékkal vették ki többen, mint 2004-ben.
A szállodák idei bevétele eléri a negyvenötmilliárd forintot.
– Budapest Európa-bajnok, ami a vendégéjszakák növekedését illeti – mondta lapunknak Fekete László, a BTH Budapest Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezető igazgatója. A Nyári Opera- és Balettfesztivál, valamint a Sziget Fesztivál idén is rengeteg látogatót vonzott. A Nyár a Lánchídon Fesztivál szintén sikeres volt, mintegy negyedmillió külföldi kereste fel a hétvégenként lezárt átjárót. A hídon kérdőíveket is kitöltettünk, amelyekből kiderül, hogy a turisták elégedettek voltak az ottani előadásokkal, eseményekkel. Ugyanakkor nem csak a hagyományos rendezvények voltak népszerűek, a prágai Image Theatre előadásai is telt házakkal mentek a Tháliában.
Egy becslés szerint a turisták ötszáz-ötszázötvenmilliárd forintot költenek el évente Budapesten. Ez több, mint a főváros egész éves költségvetése.
– A turizmus óriási üzlet, ennek megfelelően már tavasszal megkezdtük a nyári rendezvények reklámozását – mondta Fekete László. Tizenkét európai repülőtéren helyeztünk el világító plakátokat. Mindebben segítségünkre volt a Magyar Turizmus Rt., a Malév és a Budapest Airport.
A BTH ősszel újabb reklámkampányt indít. Ebben az internetre teszik a fő hangsúlyt, és a világhálón hívják fel Budapest látványosságaira a figyelmet. Ennek oka, hogy a turisták többsége fapados járatokkal érkezik a fővárosba, amelyekről az interneten szerzik be az információkat. 

Panasz az ellenőrökre

A külföldiek azért nem mindennek örültek. Panaszaik többsége a BKV Rt. ellenőreire irányult. Gorombának, agresszívnak tartják őket, akik még nyelveket sem beszélnek.

A BTH ezekről a BKV Rt.-t is tájékoztatta.

Emiatt az ellenőrök hamarosan felkészítő programokon vesznek majd részt. Ők később a turisztikai központok közelében végzik majd munkájukat. A BKV szerint ugyanakkor

a külföldiek nem eléggé tájékozódnak az utazás feltételeiről, ami konfliktust okoz az ellenőrzéseknél.

A BTH ezekről a BKV Rt.-t is tájékoztatta.

Emiatt az ellenőrök hamarosan felkészítő programokon vesznek majd részt. Ők később a turisztikai központok közelében végzik majd munkájukat. A BKV szerint ugyanakkor

a külföldiek nem eléggé tájékozódnak az utazás feltételeiről, ami konfliktust okoz az ellenőrzéseknél. -->

Ezek is érdekelhetik