Hírek

2005.09.15. 00:00

Félig elúszott ígéret

Áll a bál Pesthidegkúton. Horváth Csaba polgármester úgy akar egy harminchárom méteres uszodát építtetni a helyieknek, hogy az egy lakópark közepén lenne.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="160"] A polgármester magára maradt. A háttérben a lakópark távlati képe.
[/caption]– No, most tették föl neki ugyanazt a kérdést tizedszer – húz egy újabb strigulát füzetébe Futó Kázmér, hidegkúti lakos. Majd magában morogva hozzáteszi, válasz természetesen még mindig nem érkezett. Holott a felvetés teljesen egyszerű: mi történik akkor, ha fölépül a lakópark, és körülbelül kétszázötven-háromszáz gépkocsival több lesz a településen. – Holott éppen az ön munkatársa, Koncz Imre SZDSZ-es frakcióvezető, a Kerületfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke volt az, aki hangsúlyozta, a városrész már rég megtelt – teszi hozzá nyomatékkal az egyik felszólaló.

A kérdések egy parázs hangulatú lakossági fórumon hangzottak el, amelyen Horváth Csaba második kerületi polgármester egy igen sajátos projekt támogatására akarta rávenni a megjelent lakókat. Jelesül arról van szó, hogy a Pesthidegkútnak harminc éve ígért uszodát és sportcentrumot most úgy kívánják megvalósítani, hogy egy testmozgási lehetőségeket is kínáló lakóparkot építenének a Szabadság utcába. A tervek szerint ezt a Raiffeisen Ingatlan Rt. valósítaná meg. A telek legkevesebb 1,5 milliárd forintot ér.

A több száz lakásos telepen első lépcsőben egy harminchárom méteres és egy tanmedencéből álló uszodát és egy focipályát építenének. A kép nem is tűnne rossznak, ám hamar kiderül, sportlétesítmények a zárt lakóparkon belülre kerülnének. Azaz félő, hogy ezek nem a hidegkútiak, hanem az újonnan beköltözők érdekeit szolgálnák. – Az már csak hab a tortán, hogy a két nappal ezelőtti fórumon még huszonkét méteres volt a nagymedence – dohog teljes joggal Nagy Jolán.

Miközben a polgármester a föltett kérdésekre igyekszik válaszolni, Kolbert Bertától megtudjuk, addig nincs is értelme erről beszélni, míg a forgalmi gondokat nem oldják meg. – A minapi fórumon egy érces hangú úr az erdőgazdaságtól azt ecsetelte, új vonalvezetésű és szélesebb utakra nincs értelme várni – kiabálnak be többen is. Ám a polgármester ezt a kérdést valahogy nem akarja feszegetni, így a válasz újra elmarad. – Nem lennék most polgármester – teszi hozzá vigyorogva Futó Kázmér. Valóban, a kerület első emberének magányossága  igencsak szembeszökő.

– Azért az fura, hogy senki nincs, aki ezt támogatná – vélik a hátsó sorokban. Többen úgy vélik, az egész ügy enyhén szólva büdös. Ám a konkrét kérdésfeltevésig nem mer eljutni senki. Miközben Horváth Csaba a beruházás fontosságáról próbálta meggyőzni a megjelenteket, a hátsó sorokban suttogni kezdtek. Itt kiderült, jelenleg durván tizenötezren élnek Hidegkúton. Azaz ennyi főre jutna egy harminchárom méteres medence. – Ez pedig bizony édeskevés – hangzik az egyértelmű ítélet.

– Régi adósságunkat szeretnénk leróni a városrész felé, de saját erőből ezt nem tudjuk megvalósítani – próbálja túlkiabálni a hangzavart a kerület első embere. Mire azonnal megjön a válasz, ha húsz vagy harminc évig ráért, akkor még várhatunk néhány évet, hogy összejöjjön a szükséges rávaló. – Miért ez a nagy sietség? – teszi föl a mindenkiben bújkáló kérdést Láng Zsolt, az önkormányzat fideszes képviselője. – Én ugyan szoci vagyok, de most mégis a jobbosokkal értek egyet – hallatszik a hátsó sorokból. A férfi, mikor a nevét kérdezzük, azt válaszolta, adjunk neki valamit mi, de az igazit nem árulja el. A párbeszédet hallva többen helyeslően bólogatnak. Úgy tűnik, az ötlet a szimpatizánsok között sem aratott túl nagy sikert.

Időközben a polgármester beláthatta, hogy sem most, sem a tervezett következő lakossági fórumon nem menne sokra a lakosokkal, így jobb híján berekesztette az ülést. Azért azt még hozzátette, a megjelenteket nem tekinti minden hidegkúti polgár képviselőjének.

Népszavazást ígért a kerület első embere

Horváth Csaba többször is szóba hozta, népszavazáson kellene eldönteni a kérdést. A felvetésre dühödt bekiabálások érkeztek, miszerint az ugyancsak második kerületi Rózsadomb ne határozzon az ő életükről. Azaz csak a hidegkútiakat faggassák. A megjelentek fontosnak tartották a kérdésfelvetést is. Mert igaz ugyan, hogy mindenki uszodát szeretne, de nem mindenáron. A gyűlésen egyébként számos alternatív javaslat is fölmerült, ám a megjelentek ezeket sem igazán támogatták. – Ha a helyiek nem támogatják a lakóparkot, nem építünk ezen a területen semmit – mondta Horváth Csaba.

Ezek is érdekelhetik