Hírek

2005.09.08. 00:00

Katrina megtépázta Busht

Kényszerkiürítés: a fokozott fertőzésveszély miatt akár erőszakkal is eltávolítanak minden civilt New Orleansból.

Farkas Károly

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Tűzcsapok helyett az utcákat elárasztó vízből szivattyúznak a tűzoltók, hogy azzal oltsák a lángoló házakat. A vízvezetékekben ugyanis nincs nyomás.
[/caption]Magyar idő szerint szerda hajnalban Ray Nagin, New Orleans polgármestere elrendelte a város kényszerkiürítését. „A víz mérgezett, több helyen szivárog a gáz, ez a város veszélyes hely lett” – indokolta döntését Nagin a CNN hírtelevíziónak. A polgármester azt is megerősítette, hogy már legalább öten estek áldozatul a városban kirobbant kolerajárványnak, a pangó vízből pedig magas százalékban mutatták ki a járvány kórokozóját. A BBC tudósítója, Matt Frei szerint New Orleansban egyetlen dologban nincs hiány, és ezek a fegyverek. „Az utcákon holttestek hevernek, sok felől hallatszik lövöldözés, de egy lélek sincs az utcákon. A vízszint egyre apad, amióta sikerült beindítani több nagy szivattyút, de a vizet kezelés és fertőtlenítés nélkül emelik át a Mississippibe és a Pontchartrain-tóba." Az NBC hírtelevíziónak nyilatkozó környezetvédelmi szakértő szerint ezzel ökológiai katasztrófát okoznak, az erősen szennyezett víz kipusztítja a Mississippi deltavidékének állatvilágát.

"Ki fogom vizsgálni, mi az, ami rosszul, és mi az, ami jól működött."

A szövetségi kormány a Mexikói-öböl teljes partvidékére kiterjesztette a szükségállapotot, és Bush elnök újabb 40 milliárd dollárt kért a kongresszustól, de ezek az elkésett lépések csak még inkább ellene hangolják a közvéleményt. Hillary Clinton demokrata szenátor vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a Katrina okozta pusztítások nyomán. Részben erre reagálva George W. Bush elnök rendkívüli kabinetülést hívott össze Washingtonban, amelynek során ígéretet tett arra, hogy személyesen vizsgálja ki, miért késlekedett a mentés. „Ki fogom vizsgálni, mi az, ami rosszul, és mi az, ami jól működött” – nyilatkozta az elnök, ezzel is válaszolva a kormányzatot ért kritikákra. Bush ugyanakkor hozzátette, az egymásra mutogatás helyett most inkább
a hontalanná vált tömegekkel kellene foglalkozni. Az elnök népszerűsége nagyot zuhant egy hét alatt, és az ellenzéki demokrata szenátorok mellett most már a republikánusok is éles kritikákat fogalmaznak meg.

A Bush-adminisztráció legtöbbet támadott tagja Michael Brown, a Szövetségi Mentésirányító Ügynökség vezetője. Brown a bírálatok szerint kirívó hozzá nem értésről tett tanúbizonyságot. A CNN több esetet idéz, amikor az ügynökség szarvashibákat követett el. A hurrikán által elpusztított Biloxi városába például 200 buszt rendeltek a kiürítéshez, de különféle bürokratikus okokból addig késleltették az indulást, amíg a Katrina lecsapott a városra, és a 200 jármű elmerült az áradásban. Brown ezalatt munkatársai számára feljegyzések fogalmazásával múlatta idejét, hogy pozitívan kell beállítaniuk a szövetségi kormányzat erőfeszítéseit. George Herbert Walker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete köszönetet mondott Magyarországnak a Katrina hurrikán pusztítása után nyújtott támogatásért és együttérzésért.

Mulasztott-e a washingtoni kormányzat?

Magyarics Tamás Amerika-szakértő: „Az Egyesült Államokat ért egyik legsúlyosabb csapást jelentette a Katrina pusztítása, de a károkat emberi mulasztások is növelték. Az alapvető vétséget viszont nem kizárólag a jelenlegi kormányzat követte el. Évtizedek óta kevesebb pénzt fordítanak katasztrófa-megelőzésre szövetségi szinten, mint kellene. Az anyagi pusztítást talán nem is tudta volna enyhíteni a Bush-kormányzat, még gyorsabb intézkedésekkel sem, emberi életeket viszont megmenthetett volna. Azonban a kormány többsége szabadságon volt, a helyi nemzetőrség egyharmada hiányzott az iraki háború miatt, és a rendfenntartó erők bomlásnak indultak. New Orleans lakóinak többségét szegény, önmagán kevéssé segíteni tudó ember tette ki.”

Deák Péter biztonságpolitikai szakértő: „Az amerikai konzervatív politika nem elemezte ki, hogy a terrorizmus, az informatika és a genetika fejlődése, illetve a meteorológiai változások hogyan hatnak a 21. században, hanem tovább hittek Amerika sebezhetetlenségében. nem tisztázták, mik a szövetségi állam és a központi kormány feladatai, részben ezért voltak képtelenek megszervezni a kitelepítést és a károk felszámolását. A katonáknak nem az a feladatuk, hogy fosztogatókra lőjenek, hanem hogy segítsenek a túlélők mentésében. Bush sokszor késlekedik, isteni beavatkozásnak tartja a történteket, tanácsadói pedig nem kiemelkedő intellektuelek. Az elnök a válsághelyzetre csak kenetteljes szövegekkel és operatív demagógiával reagált.”

Deák Péter biztonságpolitikai szakértő: „Az amerikai konzervatív politika nem elemezte ki, hogy a terrorizmus, az informatika és a genetika fejlődése, illetve a meteorológiai változások hogyan hatnak a 21. században, hanem tovább hittek Amerika sebezhetetlenségében. nem tisztázták, mik a szövetségi állam és a központi kormány feladatai, részben ezért voltak képtelenek megszervezni a kitelepítést és a károk felszámolását. A katonáknak nem az a feladatuk, hogy fosztogatókra lőjenek, hanem hogy segítsenek a túlélők mentésében. Bush sokszor késlekedik, isteni beavatkozásnak tartja a történteket, tanácsadói pedig nem kiemelkedő intellektuelek. Az elnök a válsághelyzetre csak kenetteljes szövegekkel és operatív demagógiával reagált.” "Ki fogom vizsgálni, mi az, ami rosszul, és mi az, ami jól működött." Tűzcsapok helyett az utcákat elárasztó vízből szivattyúznak a tűzoltók, hogy azzal oltsák a lángoló házakat. A vízvezetékekben ugyanis nincs nyomás. -->

Ezek is érdekelhetik