Hírek

2005.09.15. 00:00

Októberben Kína újra szárnyal

Hivatalosan is kitűzték a második kínai űrhajó indításának időpontját. Eszerint az október hetedikei nemzeti ünnepen újra szárnyal a nagy sárkány. Ezúttal azonban nem egy, hanem két tajkonautát küldenek fel, akik öt napon keresztül végeznek kutatásokat.

Farkas Károly

Míg 2003-ban az első kínai űrhajós az utazás alatt végig szkafanderben és ülésébe szíjazva tevékenykedett, addig ezúttal a személyzet mindkét tagja már egyszerű ruhában dolgozhatna a fedézeten. Kína a harmadik nemzet a világon amelyik embert juttatott a világűrbe. Jó kínai szokás szerint azonban a küldetés részleteit az utolsó pillanatokig titokban tartják. Így a kijelölt űrhajósok nevét sem lehet tudni, bár a „Beijing News” napilap szerint tizennégy katonatiszt felkészítése folyik jelenleg is.

Nem titkolóznak viszont távlati terveikkel kapcsolatban. Az ázsiai ország nagyratörő űrprogramot fejlesztett ki az első „Hoszszú menetelés” elnevezésű rakétájának fellövése óta eltelt harminc évben. A kutatók azt remélik, hogy megismerhetik a holdi környezetet, és elemezhetik a kőzetek összetételét. A tervek szerint legkésőbb két éven belül szondát küldenek a Holdra. Az első, ember nélküli Hold-küldetést 2007-ben indítják el, célja kőzetminták begyűjtése lesz. A küldetéssorozat második szakaszában egy holdjárműt tesznek majd le az égitesten 2012-ben és 2017-ben. A kínai holdrakéta több mint két tonnát nyomna, és legalább egy évig keringene a Hold körül, információkat gyűjtve és feltérképezve az égitest felszínét, tanulmányozva annak összetételét. A végcél természetesen az, hogy embert küldjenek az égitestre. Erről a 2017. évi küldetés adatai alapján döntenek majd. Kína tizenöt esztendőn belül saját, állandó űrállomást állít Föld körüli pályára, de cáfolták, hogy a Mars meghódítása is szerepelne a távlati tervek között.

Az emberekkel folytatott űrprogram az elmúlt tizenegy évben mintegy tizennyolcmilliárd jüant, azaz körülbelül négyszáznegyvenmilliárd forintot emésztett fel.

India a Holdra indul, Japán teherűrhajót fejleszt

Csándráján–1 nevű űrszondáját India 2008-ban indítja útra égi kísérőnk felé. A fél tonnás berendezés 100 kilometer magasságban áll majd Hold körüli pályára. Innen nagyfelbontású kameráival a látható és a közeli infravörös, illetve röntgen szenzoraival vizsgálná a Holdat. A Csándráján–1 rajt után először Föld körüli átmeneti pályára áll, és innen manőverezik tovább több lépcsőben a Holdhoz vezető pályára.

A JAXA japán űrügynökség továbbra sem tétlenkedik, új programja keretében teherűrhajót terveznek a Nemzetközi Űrállomáshoz. A neve HTV lenne. Az űrhajó, amelynek rajtja még nem biztos, hat tonnát szállíthat majd, és négyszáz kilométeres magasságot képes elérni. Japán remények szerint a HTV megbízhatóbb és gazdaságosabb lenne, mint az eddigi szállítási eszközök. A japán űrkutatás ezen a héten könyvelte el eddigi egyik legnagyobb sikerét: a Hayabusa űrszonda sikeresen pályára állt az Itokava nevű aszteroida körül.

A JAXA japán űrügynökség továbbra sem tétlenkedik, új programja keretében teherűrhajót terveznek a Nemzetközi Űrállomáshoz. A neve HTV lenne. Az űrhajó, amelynek rajtja még nem biztos, hat tonnát szállíthat majd, és négyszáz kilométeres magasságot képes elérni. Japán remények szerint a HTV megbízhatóbb és gazdaságosabb lenne, mint az eddigi szállítási eszközök. A japán űrkutatás ezen a héten könyvelte el eddigi egyik legnagyobb sikerét: a Hayabusa űrszonda sikeresen pályára állt az Itokava nevű aszteroida körül. -->

Ezek is érdekelhetik