Hírek

2005.09.17. 00:00

Sétálóutca lesz az Andrássy útból

Két napra sétálóutcává válik a budapesti Andrássy út. Holnap és jövő csütörtökön éjféltől éjfélig kitiltják az autókat. Gyalog és biciklivel lehet csak közlekedni.

Vajta Zoltán

Vasárnap a lezárt Andrássy utat vezetett túrával is végig lehet nézni. A Postamúzeum elől indulnak a csoportok 10, 11 és délután 4 órakor. A Deák tér és a Hősök tere között különféle szabadtéri programok várják a látogatókat. Lesz például Bicaj utca, ahol különleges kerékpárok, szervizek, boltok nyílnak erre a napra. A Kinn-Szín-Ház az Új Színházat viszi ki a Balettintézet árkádja alá. Hobo, Márta István és fiatal színészek énekelnek, zenélnek. Találkozhatunk még a Madách, a József Attila Színház és a Vidám Színpad művészeivel is. A Civil utcában környezetvédelmi akciót, gyerekjátékot, jógát tartanak. Igazi mozdonyt és buszt is lehet majd vezetni a MÁV kiállításán, ugyancsak az Andrássy úton.

A Fővárosi Balesetmegelőzési Tanács most is megrendezi megdöbbentő roncskiállítását. Balesetben összetört autók felvonultatásával hívják fel a figyelmet a biztonságos közlekedésre. Másutt biobenzint, vagyis bioalkoholos üzemanyagot mutatnak be. Meg lehet ismerkedni a hulladékok újrahasznosításával, a szennyezett talajok tisztításával és a korszerű hulladékgyűjtéssel is. Lesznek továbbá bábjátékok, koncertek, valamint tánciskola.

Csütörtökön, szeptember 22-én, ugyancsak lezárják az Andrássy utat. A kereskedelem, a vendéglátás zavartalansága érdekében ezen a napon délelőtt 10-ig lehet árut szállítani. A szervezők arra kérik az autósokat, hogy pontosan 12 órakor állítsák le a motort egy percre, hogy meghallják a déli harangszót. Így emlékeznek meg a közlekedési balesetek áldozatairól.

Franciaországban találták ki az autósok rémálmát

Az Európai Mobilitási Hét 1997-ben indult Franciaországban, La Rochelle-ben. Célja, felhívni a figyelmet, hogy az autók nem szoríthatják ki az embert az utcákról. Az európaivá szélesedett mozgalomhoz Budapest 2002-ben csatlakozott először. Korábban Demszky Gábor főpolgármester még elképzelhetetlennek tartotta, hogy Budapest is részt vegyen az akcióban. Azóta már nálunk is győzködik az autósokat, hogy HÉV-vel, metróval, villamossal gyorsabban lehet közlekedni.

Az Európai Mobilitási Hét 1997-ben indult Franciaországban,

La Rochelle-ben. Célja, felhívni a figyelmet, hogy az autók nem szoríthatják ki az embert az utcákról. Az európaivá szélesedett mozgalomhoz Budapest 2002-ben csatlakozott először.

Korábban Demszky Gábor főpolgármester még elképzelhetetlennek tartotta, hogy Budapest is részt vegyen az akcióban. Azóta már nálunk is győzködik az autósokat, hogy HÉV-vel, metróval, villamossal gyorsabban lehet közlekedni. -->

Ezek is érdekelhetik