Hírek

2005.10.18. 00:00

A bárányok légszennyező böfögése

A kenguruk gyomrában élő baktériumok képesek csökkenteni a marhák és bárányok metán-kibocsátását. A mérgező gáz emésztés közben keletkezik az állatok előgyomrában. A kenguruk a legtöbb háztáji állattal ellentétben nem bocsátanak ki böfögés közben környezetkárosító metánt.

Simon Krisztián

A környezetbarát emésztést a gyomrukban élő mikrobáknak köszönhetik, amelyeket most ausztrál és kanadai tudósok tanulmányoznak. Ha a baktériumokat sikerül átköltöztetniük a marhák és bárányok gyomrába, jelentősen csökkenthetnék az üvegházgáz termelődését. A kenguruk gyomra hasonló felépítésű, mint a bárányoké és a marháké: az előgyomorban erjesztő baktériumok szedik szét a táplálékot. A tehenekben és bárányokban ilyenkor metán keletkezik, amelyet az állatok felböfögnek és a légkörbe eresztenek.

A kérődző állatok ilyen módon évente mintegy hatvantonnányi rendkívül káros metánt bocsátanak ki. A kenguruk táplálékát szintén mikrobák szedik szét az előgyomrukban, de az erszényesek nem eregetnek környezetkárosító anyagokat. A kutatók szerint a kenguruk gyomra metán helyett acetátot termel. Ez nem gáz halmazállapotú, és ráadásul további energiaforrásként használható. Ahelyett tehát, hogy a baktériumok metánt eresztenének a szabad levegőbe, továbbhasznosítják az erjedés végtermékét. Az állatok gyomrában talált 40 baktériumfajta közül eddig 20-at tudtak beazonosítani, és úgy vélik, legalább egy közülük acetátot termel erjedésnél. A tudósok most abban reménykednek, hogy az acetátot termelő baktériumokat a kenguruk gyomrából elkülönítve a bárányok és marhák gyomrába tudják helyezni, hogy azok aztán csökkentsék a metántermelést. Kutatók kengurubaktériumokat tenyésztenek egy mesterséges gyomorban, de úgy vélik, hogy még többéves kutatómunka áll előttük, amíg megtalálják és kiválasztják a megfelelőt.

A mikrobák nemcsak a böfögésről szoktathatják le a marhákat, hanem a makrancos növények emésztésében is segíthetik őket. A kenguruk gyomrában élő baktériumok ugyanis egymillió év alatt hozzászoktak Ausztrália vad növényzetéhez, így jóval előrébb járnak, mint a tehenek és bárányok gyomrában élő rokonaik. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!