Hírek

2005.10.26. 00:00

A szex akadályozza a hosszú űrkirándulásokat

Csák Elemér

A tartós űrrepülések résztvevőinek nemi élete, az összezárt emberek párkapcsolata veszélybe sodorhatja küldetésüket. Ezt állapítja meg egy kutatási jelentés, amely a New Scientist című szaklapban jelent meg.
Az amerikai űrügynökség, a NASA 2018-ban küld embereket a Holdra, majd a Marsra. Hasonló terveket szövögetnek Moszkvában is. A „vörös bolygóra” legkevesebb 30 hónapig tart az oda-vissza út, s az expedíciónak 6–8 tagja lesz. Elkerülhetetlen, hogy az asztronauták között érzelmi kapcsolatok alakuljanak ki. „A rendkívül hosszú missziók távlatát figyelembe véve nem lehet megkerülni a szexualitás kérdését” – állapítja meg Lawrence Palinkas, a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője. A NASA eddig ezzel a problémával nem foglalkozott. Palinkas a tartós űrrepüléseket a sarkkutató állomásokhoz hasonlítja. A hosszú kiküldetések résztvevői gyakran keverednek úgynevezett agglegény-verekedésekbe. Ha ez a konfliktus szexuális alapon történik, az veszélyeztetheti magát a programot is. Az emberi kapcsolatok megromlása bármibe torkollhat, erőszakba vagy akár gyilkosságba is – erősíttette meg a tanulmány megállapításait Carol Rinkleib Ellison, oaklandi pszichológus. Földi viszonyok között egyszer nyolc hónapon át vizsgálták, hogyan viselkednek összezárt emberek. Megtörtént, hogy két orosz kísérleti alany véresen összeverekedett a kanadai hölgy kegyeiért. Az ellentét olyan komollyá vált, hogy abba kellett hagyni a megfigyeléseket. Palinkas doktor szerint az ilyen konfliktusokat a minimumra lehet csökkenteni, ha a kozmonautákat felkészítik hasonló helyzetekre. Az is megoldás lehet, ha a kis szexuális igényű embereket válogatják össze. Carol Ellison ugyanakkor rámutat: a nemi élet hasznos is lehet a tartós kiküldetésben, minden attól függ, hányan vannak, és hogyan kezelik ezt a kérdést az űrkabinban. Persze még azt sem lehet tudni, hogyan élnének az űrhajósok szexuális életet: a súlytalanságban nincs magánélet, az expedíciók résztvevőinek folyamatosan mérik például a pulzusát és a vérnyomását. Ez akkor sem maradhat abba, hogy egymás közelségétől jönnek izgalomba…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!