Hírek

2005.10.28. 00:00

Begyógyult háborús sebek

Gyulay Z.

Újabb háborús seb gyúgyult be Drezdában: vasárnap szentelik föl Szászország fővárosának nevezetes épületét, a Frauenkirchét. A templom a második világháború utolsó napjaiban, 1945 februárjában, Drezda bombázásánál omlott le. A szövetségesek 1944 augusztusáig megkímélték, és 1945 elején is még viszonylag épségben állt, noha Prága, Berlin, Lipcse, Nürnberg és Varsó között fontos forgalmi csomópont volt, s néhány fontos hadiüzem is működött a környéken. Mindez azonban nem indokolta a polgári lakosság ellen intézett támadást: a szász fővárost szinte porig bombázták, a híres történelmi épületek mind elpusztultak.

London azóta bocsánatot kért Németországtól az esztelen és indokolatlan rombolásért. Minden bizonnyal a rossz lelkiismeret is vezette a szövetségeseket, hogy gyűjtést szervezzenek a háborús bűnök és a történelmi megbékélés jelképének számító Frauenkirche újjáépítésére. Sőt: Günter Blobel, a német születésű, Amerikában élő orvosi Nobel-díjas (1999) tudós az elismeréssel járó összeget – csaknem kilencszázezer eurót, azaz mintegy kétszázhúszmillió forintot – is fölajánlotta erre a célra.

A templom fölszentelésére vasárnap kerül sor, ezt követően három napon át koncertsorozatra és szabadtéri misére várnak több százezer hívőt. Drezda újjáépítése nem volt akadályoktól mentes. Bár a háború befejezése után folyamatosan készültek tervek a város rekonstrukciójára, egészen a német egyesülésig mindössze a világhírű Zwinger született újjá szovjet közreműködéssel, a Német Demokratikus Köztársaság kormánya inkább „klasszikus” szocialista épületeket emeltetett. A rendszer alkonyán, 1985-ben régi pompájában ismét megnyithatta kapuit a szintén világhíres drezdai operaház, a Semper Oper.

12 évig építették

1 évvel a határidő előtt elkészült

100 millió eurónál több adomány gyűlt össze

91 méter magas

60 ezer tonnát nyom -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!