Hírek

2005.10.17. 00:00

Bérlő vagyok, lebontana az önkormányzat

MEGVÁLTÁS Olvasónk önkormányzati bérleményben lakik. A házat le akarják bontani, ezért felajánlottak a lakásért egy összeget. Ez azonban kevés ahhoz, hogy az úr a piacon hasonló lakást vegyen.

BAMA

Az önkormányzatnak kártalanítania kell a bérlőt – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A bérleti jognak is van ellenértéke. A hatóságnak adnia kell egy másik, megfelelő, ugyanolyan minőségű cserelakást, vagy az érintettel együtt törekednie kell megfelelő mértékű kompenzációra. Az ügyvédi iroda szakemberei hozzátették: bizonyos esetekben felajánlhatnak megváltási díjat is. Ennek mértéke pedig akkor méltányos, ha az érintett az összegért hasonló lakáshoz juthat. Előfordulhat, hogy az előzőnél rosszabb lakást ajánlanak fel, és ezt egészítik ki pénzzel. De megtörténhet ennek az ellenkezője is: a bérlő jobb lakásba költözhet – ekkor is megállapodhatnak a különbözetet illetően. Amennyiben vita van, a bérlő bíróságtól kérheti, állapítsa meg a „megfelelőséget”.

Döntse el tehát, korrekten ellentételezte-e az önkormányzat az átadásra váró bérleményt. Az ellenértéket illetően szintén vita támadhat. Ilyenkor a bíróság igazságügyi ingatlanszakértőt küld ki, aki megállapítja, mekkora kompenzációt kell kapnia a lakónak. Nem muszáj tehát elfogadnunk az első ajánlatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!