Hírek

2005.10.10. 00:00

Elegünk van Gyepesből!

Csodára lenne szükség ahhoz, hogy a válogatott megszerezze a remélt harmadik helyet csoportjában. A szombati szófiai vereséggel elszállt minden, a jelenlegi csapat semmivel sem különb a korábbinál.

Lázár Lajos

Az már szeptember elején, a svédek elleni vereség után eldőlt, hogy nem lesz ott a magyar nemzeti tizenegy a 2006-os világbajnokságon. Abban azonban bíztunk, hogy sikerül majd a harmadik helyen zárni a selejtezőben, és ez a helyezés kedvezőbb besorolást jelenthetne a 2008-as Európa-bajnokság sorsolásának elkészítésekor. Bizakodtunk, mert ezt hangoztatta végig az előkészületek során a szövetségi kapitány is. Nem lett belőle semmi, s a közepes szintű bolgár válogatott simán nyert a magyar csapat ellen.

Nem indult számunkra rosszul a mérkőzés, hiszen a találkozó elején Torghelle lövése nyomán a kapufán csattant a labda. A későbbiek során is egyenrangú partnerek voltunk, de félóra után a bizonytalankodó Király és Gyepes összehozott egy gólt, vezettek az addig nem különösebbet mutató bolgárok. A második félidő elején is nagyot hibázott a magyar védelem, és a második hazai találattal el is dőlt a mérkőzés. Igaz, Torghellének volt még egy kapufája, egyszer pedig szabálytalanul szerelte a tizenhatoson belül a magyar csatárt Venkov, amiért elmaradt a büntető. Ez azonban csak amolyan magyarázkodás a kudarcra.

A vereség okait keresve az élre kívánkozik Lothar Matthäus néhány szakmai melléfogása. Nem vitás, a svédek ellen biztatóan játszó csapatból kényszerűségből többen is hiányoztak, de a kapitány a rendelkezésére álló játékosokból szerencsésebben is válogathatott volna. Még a mérkőzés előtti napon is arról beszélt, hogy a megműtött Takács helyén a jó formában lévő Korsós játszik majd, és a sárga lapjai miatt hiányzó Böőr helyettesítője Bárányos vagy Kovács Zoltán lesz. Erre elővette Balogot és Buzsákyt, akik korábban szóba sem jöttek kezdőként, és némi megrökönyödésre a ballábas Husztit játszatta a középpálya jobb oldalán. Ez az átforgatott és ilyen összetételben még nem játszó magyar csapat képtelen volt felnőni a feladathoz. Szünet után változtatott a felálláson a kapitány, javult valamit a magyar csapat játéka, de az újabb védelmi hiba megpecsételte a csapat sorsát.

A szövetségi kapitány kétéves magyarországi ténykedése során hat csapatra való játékossal próbálkozott, érthetetlen, hogy nem talál közülük olyan védőt, aki nem roppan meg a feladat súlya alatt. Gyepesnek vélhetően pszichológusra lenne szüksége, aki feloldhatná a játékos gátlásait, de kísérletezni barátságos meccsen kellene. Érthetetlen az is, hogy miként viselkedhet egy válogatott játékos úgy, ahogy Torghelle tette, hiszen kapott már egy sárgát. A mérkőzés után Lothar Matthäus azt nyilatkozta, hogy a játékosok minden tőlük telhetőt megtettek a siker érdekében, de ehhez nem párosult a szerencse. „A mutatott játék biztató volt a jövőre nézve – folytatta a kapitány. – A magyar futball régóta küszködik nehézségekkel, hoszszú évek óta gödörben van, és ebből nem lehet egy-két hónap alatt kikecmeregni.” Hriszto Sztoicskov, Bulgária szövetségi kapitánya a következőket mondta: „Számunkra az volt a legfontosabb, hogy megszerezzük a három pontot, és jó teljesítményt nyújtva ezt meg is tettük. Elismerem, a játékvezető megadhatott volna egy tizenegyest a magyaroknak.”

Bulgária–Magyarország 2-0 (1-0)

Világbajnoki selejtező

Szófia, 4500 néző, v.: Dejan Delevics (szerb-montenegrói)

Bulgária: Ivankov – Kisissev, V. Iliev, Topuzakov, Venkov – Sz. Petrov (Kamburov, 72.) – G. Iliev, Jankov (Gargorov, 69.), M. Petrov – Lazarov (Georgiev, 62.), Berbatov, Magyarország: Király – Bodnár, Stark, Gyepes, Vanczák – Balog Z. – Huszti, Buzsáky (Kovács Z., 77.), Hajnal, Halmosi (Kerekes Zs., 46.) – Torghelle.

gólok: 1-0 Berbatov (30.), 2-0 Lazarov (55.),

sárga lap: Torghelle (33.), Sz. Petrov (67.)

kiállítva: Torghelle (92.)

Hat mérkőzés, öt nagyon súlyos hiba

Az első világbajnoki selejtezőn, Zágrábban, a horvátok elleni meccs 80. percben Gyepes öngólja segítette az ellenfelet. Jöttek az izlandiak itthon, szintén tétmeccsen. A 78. percben 2-1-re vezettünk, amikor I. Sigurdsson beadásába Gyepes úgy lépett bele, hogy a labda Király kapus fölött a sarokba hullott. Stockholmban a harmadik kvalifikációs mérkőzés 50. percében 1-0-ra vezetett az ellenfél, amikor Gyepes röviden adta hátra a labdát Király kapusnak, Larsson elcsípte, és Királlyal megküzdve gólt lőtt. A szeptemberi, svédek elleni, hazai meccset Ibrahimovic nagyszerű lövése döntötte el. A Juve sztárja a késlekedő, őt meg nem támadó Gyepes mellől tüzelt. A szófiai összecsapáson, szombaton Gyepes óriási hibája eredményezte az első, s mint kiderült, döntő bolgár gólt. Az említett öt – kivétel nélkül döntő hibáját hozó – meccsen kívül mindössze egy világbajnoki selejtezőn játszott. A máltaiak ellen idegenben szerencsére csak egy percet. (Dénes T.)

minden, a jelenlegi csapat semmivel sem különb a korábbinál. Lázár Lajos Hat mérkőzés, öt nagyon súlyos hiba Az első világbajnoki selejtezőn, Zágrábban, a horvátok elleni meccs 80. percben Gyepes öngólja segítette az ellenfelet.

Jöttek az izlandiak itthon, szintén tétmeccsen. A 78. percben 2-1-re vezettünk, amikor I. Sigurdsson beadásába Gyepes úgy lépett bele, hogy a labda Király kapus fölött a sarokba hullott. Stockholmban a harmadik kvalifikációs mérkőzés 50. percében 1-0-ra vezetett

az ellenfél, amikor Gyepes röviden adta hátra a labdát Király kapusnak, Larsson elcsípte, és Királlyal megküzdve gólt lőtt.

A szeptemberi, svédek elleni, hazai meccset Ibrahimovic nagyszerű lövése döntötte el. A Juve sztárja a késlekedő, őt meg nem támadó Gyepes mellől tüzelt. A szófiai összecsapáson, szombaton Gyepes óriási hibája eredményezte az első, s mint kiderült, döntő bolgár gólt. Az említett öt – kivétel nélkül döntő hibáját hozó – meccsen kívül mindössze egy világbajnoki selejtezőn játszott. A máltaiak ellen idegenben szerencsére csak egy percet.

( Dénes T.) Bulgária–Magyarország 2-0 (1-0) Világbajnoki selejtező

Szófia, 4500 néző, v.: Dejan Delevics (szerb-montenegrói)

Bulgária: Ivankov – Kisissev, V. Iliev, Topuzakov, Venkov – Sz. Petrov (Kamburov, 72.) – G. Iliev, Jankov (Gargorov, 69.), M. Petrov – Lazarov (Georgiev, 62.), Berbatov, Magyarország: Király – Bodnár, Stark, Gyepes, Vanczák – Balog Z. – Huszti, Buzsáky (Kovács Z., 77.), Hajnal, Halmosi (Kerekes Zs., 46.) – Torghelle.

gólok: 1-0 Berbatov (30.), 2-0 Lazarov (55.),

sárga lap: Torghelle (33.), Sz. Petrov (67.)

kiállítva: Torghelle (92.) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!