Hírek

2005.10.27. 00:00

Ez az! Pánikoljunk!

Újvári Miklós

A Mazsihisz nem bíz semmit a véletlenre. Háromszáz sírhelyet különítenének el járvány esetére a Kozma utcai központi temető 17/G parcellájában. Az még nem derült ki, hogy miért ennyit, és mi történik, ha több halott jelentkezik madárinfluenza-járvány esetén. De a kezdeményezés különösen előremutató, és logikusan következik abból, ahogyan a kormány készül a nemzethalálra.

Legyünk ellenben konkrétak: járvány nem lesz. Mármint olyan járvány, ahol emberről emberre terjedő gyilkos kórokozó tizedeli majd a lakosságot. Ennek a valószínűsége kisebb annál, mint hogy ufók szállnak le a Földre, és saját célra megvásárolják az összes magyar csodavakcinát. A pánik viszont nagy, amin nincs mit csodálkozni: kormánytagok oltatják magukat kamerák előtt, és tapsikolnak, hogy megvan a magyar vakcina a gyilkos kór ellen. Két hét késéssel, most már igyekeznek elmagyarázni, hogy sem gyilkos kór nincs, sem ellene védő magyar csodaszer, ilyen módon a messze földön híres magyar oltóanyag csak néhány csirkefarmer számára előnyös, és napokon belül minden európai ország képes lesz hasonlót előállítani.

Ami az ufókat illeti, ők a nemzeti pandémiás tervből kimaradtak. Ami viszont ebben a kormányzati intézkedéscsomagban olvasható, az valódi sci-fi. Végkifejletében a rendőrség korlátozza a mozgást, bezárja az iskolákat, és megkezdi a lakosság tömeges oltását, Rácz Jenő pedig kihirdeti az egészségügyi katasztrófahelyzetet. Innen már tényleg csak egy lépés, hogy berendelik az összes sírásót, feltöltik az utolsókenet-készleteket. A Mazsihisz csak azt tette, ami a nemzeti pandémiás tervből számára következik.

Ehhez képest a valóság az, hogy még mezei madárinfluenza sincs az országban, csak egy szegény, meggyűrűzött hattyú végezte be földi pályafutását e vírus által, de ő is idegen földön. Pánikra semmi ok, azonban egy jó pánik jó szereplési lehetőség „az ország működőképességének fenntartásában fontos szerepet betöltő személyek” számára. Pánikban mégsem Magyarország a piacvezető. Nagy-Britannia felfújható hullaházakkal készül az influenzára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!