Hírek

2005.10.31. 00:00

Főnököm magnóra vett, megbüntetett

JOGTIPRÁS Olvasónk és kollégái beszédéről tudtuk nélkül hangfelvételt készítettek munka közben. Az „ellenőrzést” a munkáltató rendelte el. Ezután levont a fizetésükből. Mit tegyenek?

BAMA

Kép- és hangfelvételt a munkavállalóról a munkáltató csakis annak beleegyezésével készíthet. Ez a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda álláspontja, amelyet a Polgári Törvénykönyvre alapoz. Ha a felvételt a munkáltató az érintettek hozzájárulása nélkül készítette, mindenképpen törvénytelenül járt el. Személyiségi jogokat sértett meg. Különösen nagy túlkapásnak tűnik ez egy szőnyegüzletben, ahol olvasónk dolgozik. A hangfelvételnek például egy telefonos ügyfélszolgálatnál lehet létjogosultsága, de esetünkben aligha. A jogaikban sértett emberek tiltakozhatnak, bírósághoz fordulhatnak, és polgári perben követelhetnek kártérítést. Jó, ha ezt közösen teszik, mert összefogással könynyebben érik el céljukat.

A kártérítés lehet egyrészt nem vagyoni (a jogsérelem miatt), másrészt vagyoni jellegű. Hiszen jogtalan eljárás eredményeképpen vontak le pénzt mindannyiuk fizetéséből. Követelhetik tehát, hogy térítsék vissza nekik a munkabérükből hiányzó összeget. Összefoglalva az ügyet: kép- és hangfelvételt a munkavállalóról a munkáltató csakis akkor készíthet, ha ezt a munkaszerződés rögzíti, amit mind a két fél alá is írt.

REGGEL, 1122 Budapest, Városmajor u. 12–14.

Tel.: (36-1) 488-5541 e-mail: [email protected] -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!