Hírek

2005.10.31. 00:00

Fordulat Karcsika ügyében

November 10-én tárgyalja az isztambuli bíróság Tüysüz Mehmet ügyét. A férfi akár féléves szabadságvesztéssel is sújtható, amiért kétszer tagadta meg fia láthatását az édesanyjától.

Nagy Eszter Dóra

„Már jobban vagyok” – mondta lapunknak Bogosné Pap Edina (28). Az asszonyt legutóbbi, isztambuli útja során megtámadták. Edinát öt hete megműtötték, törött bokájába egy tízcentis fémlemezt kellett behelyezni.
„Az orvosok szerint jövőre már ki lehet venni a fémet, de mivel nem zavar, lehet, hogy életem végéig hordom majd” – mondta az asszony, aki másfél éve harcol fiáért. Karcsikát apja, a török-magyar állampolgárságú Tüysüz Mehmet (32) tavaly július 11-én nem vitte viszsza édesanyjához a láthatás után, hanem hamis útlevéllel kilopta az országból. A Törökországba vitt fiú ügye kínos diplomáciai vitává fajult, de azóta sem sikerült megnyugtatóan rendezni. Edina az Egymásért Egy-másért Kiemelkedően Közhasznú Alapítványtól kapott anyagi segítséget, így sikerült ügyvédet fogadnia. Augusztusban az isztambuli bíróság elsőfokon az anyának ítélte a fiút, és kimondta a láthatás jogát. Földesi-Szabó László, az alapítvány kuratóriumi elnöke lapunknak azt mondta: az apa dokumentáltan kétszer is megszegte ezt. Edina hiába utazott Törökországba azért, hogy láthassa Karcsikát, mind a kétszer úgy tért haza, hogy nem járt sikerrel. A török jogszabályok szerint a férfi ezért a tettéért kettőtől hat hónapig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. Az ügyben november 10-ére tűztek ki tárgyalást. Erre már a lábadozó Edina is kiutazik.
Az asszony abban reménykedik, ha börtönbe zárják Tüysüz Mehmetet, a fia az augusztusban kimondott, hágai egyezmény alapján lefolytatott bírósági tárgyalás másodfokú eljárásának megkezdése előtt hozzá kerülhet. Ha ugyanis rács mögé kerül az apa, automatikusan az anyához kerül a gyerek, mivel nincs, aki gondoskodjon róla.
Közben újabb tárgyalási napot tűztek ki az apa keresete alapján indult gyermek-elhelyezési perben. A november végére tervezett pert azonban várhatóan ismét el fogják halasztani. Addig ugyanis nem tárgyalhatják, amíg a hágai egyezmény szerinti eljárásnak nem kerül pont a végére.

A férfi akár féléves szabadságvesztéssel is sújtható, amiért kétszer tagadta meg fia láthatását az édesanyjától. Nagy Eszter Dóra -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!