Hírek

2005.10.12. 00:00

Gyermekkánaán Pasaréten

A pályabezárásokról szóló szomorú hírek között igazi felüdülés, ha az ember a Vasas Pasaréti úti pályáján jár. Több száz gyerek készülhet ott a legjobb lehetőségek között.

Hegyi Áron

[caption id="" align="alignleft" width="323"] Mozgáskoordinációs gyakorlat a műfüves focipályán. Gyermekkorban sokkal egyszerűbb elsajátítani a helyes mozgást, így több erő marad a játékra.
[/caption]A rendszerváltással véget ért a szocialista idők üzemi sportélete is, egyre másra lettek az enyészeté a szép nevű sporttelepek. Megszűnt a gyár, nem volt többé csapat, nem akadt senki, aki gondozásába vette volna a sportpályát, megtartva annak eredeti funkcióját. A kilencvenes évek közepén aztán beindult az óriási léptékű magánosítás, a lepusztult üzemeket befektetők vették meg, akik benzinkutat, bevásárlóközpontot vagy lakóparkot építettek a grund helyére. Ők ugyanis „jóhiszeműen” nem szóltak, hogy a gyár területével együtt a sportpályát is megkapták, ahol – a gyárépületekkel – fillérekbe került a tereprendezés. Holott egy majd hatvanéves (és mai napig nem megsemmisített) törvény értelmében sportolási célt szolgáló terület csak rendkívüli esetben (például: égető lakásszükséglet), és csak megfelelő csereterület biztosítása esetén magánosítható. Ilyen körülmények között az elmúlt tizenöt évben, csak Budapesten hatvan egykori grund szűnt meg.

Ezek után kész csoda, hogy az ember nem kap infarktust, amikor a Pasaréti úti Vasas sporttelepen meglátja a munkagépeket. De nem kell félni, itt ugyanis építenek, méghozzá nem is akármit. A változásokról Siposné Lénárt Edit és Késedi Gábor, a Vasas-Pasarét utánpótlás labdarúgócsapatának edzői beszéltek. – A beruházást az MKB-Euroleasing finanszírozza – kezd bele Siposné. A cég, a Vasassal karöltve ötven plusz ötven évre megvette a terület hasznosítási jogát. Az, hogy itt most egy európai igényeket kielégítő sport- és szabadidőközpont épül, nem kis részben köszönhető annak, hogy az Euroleasing egyik alapítója, Farkas Balázs nagyon jó barátja a Vasas élő futball-legendájának, Illovszky Rudolfnak.

– Az meg szinte egyedülálló, hogy egy bank és egy lízingcég összefogásából nem egy bevásárlóközpont épül – veszi át a szót Késedi Gábor. A munkálatok gőzerővel folynak, már elkészült egy szabvány méretű műfüves futballpálya, mozgatható kapukkal, valamint kész van a kosárlabda- és a futópálya is. Épül egy erdei futópálya, teljes egészében megújul a vívócsarnok és a teniszcsarnok. Lesz természetesen fitnesz és wellness rész is, valamint egy étterem. Most még természetesen veszteséges az üzemeltetés, de ha az imént említett három egység elkészül, akkor jó esélyt látunk a nullszaldó elérésére. A zászlóshajó természetesen a foci. Itt nincs gond az utánpótlással, sőt már nem is nagyon tudnak új gyerekeket fogadni. – A legidősebbek a kilencvenötben születettek, a legkisebbek négyévesek – folytatja Siposné. Minden korosztályban húsz-huszonkét gyerek van, ami azt jelenti, hogy csak a legtehetségesebbek vannak itt. Minden csoporttal két-két edző foglalkozik, mert egy ember képtelen az érdemi munkára ennyi gyerekkel. Nemcsak futballozni tanítjuk meg őket, hanem minden héten van mozgáskoordinációs foglalkozás is, ahol rendezzük, javítjuk a mozgásuk ritmusát.

– A csoportos edzések után a legjobbakra még egyéni képzés is vár – mondja Késedi Gábor. Ez, ha a gyermekeken múlna, akkor egy hétig is eltartana, egyszerűen nem akarnak lemenni a pályáról. Egy idő után már úgy kell tőlük elvenni a labdát, és nem könnyű mindenkit az öltözőbe parancsolni. Nagyon szeretik a labdát, a játékot. A lelkesedésük érthető, hiszen minden értük van. Komplett felszerelést kapnak, mezt, nadrágot, sportszárat, melegítőt, sporttáskát, széldzsekit, úgy, mint egy igazi európai klubnál. Érzik, tudják, hogy egy közösséghez tartoznak, ahol futballista lehet belőlük. De, a legfontosabb, hogy jól érzik magukat. Hiszen, gyerekek…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!