Hírek

2005.10.26. 00:00

Igazak Fala és turul Disney-vigyorral

Szép az Igazak Fala a budapesti Apor Vilmos téren. Az egyszerű mészkő méltósággal hirdeti azok emlékét, akik a második világháború alatt segítették a származásuk miatt üldözötteket. Hatszázhetven név: őket a jeruzsálemi Yad Vashem Intézet a Világ Igaza-címmel jutalmazta. És még százharminc ember neve, akik szintén segítettek.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Hogy műalkotás-e az Igazak Fala vagy sem, arról vitatkoznak
[/caption]– Igen, emléket kell állítani azoknak, akik nem hagyták magukra az üldözötteket – mondja a 18 éves Gyarmati Nóra. Barátja, Jakab Tamás egyetért. Csak azt bánja, hogy ebbe is belekeverték a politikát. Az Igazak Falát ugyanaz a Mitnyan György polgármester avatta, aki hat nappal később a mostanra már híres-hírhedt turulszobrot lepleztette le a Böszörményi–Istenhegyi út kereszteződésében. Utóbbi emlékmű köztudottan a második világháború XII. kerületi polgári áldozatainak állít emléket. – Undorító – így Iharos Leonóra, aki a fal közelében vár a villamosra. – Az a keselyű a Walt Disney-vigyorával… Ráadásul nincs is rá engedély.

Mitnyan polgármester a turul miatti támadások idején többek között azzal az érvelt: az Igazak Falára sem kapott engedélyt, azért mégsem ágált senki. – Közterületen felállított építményre csak akkor kell rábólintania a Fővárosi Közgyűlésnek, ha az műalkotás – fejtegeti Körmendy Ferenc, a kulturális bizottság elnöke. – Márpedig az Igazak Fala nem az. Így Mitnyan könnyen takarózik vele turulügyben.

Sajtóhíradások szóltak arról is, hogy Hegyvidék polgármestere saját képviselő-testületével sem hagyatta jóvá a fal tervét. Enélkül avatták fel az emlékművet október 16-án. A képviselők utólag, az október 20-ai ülésen szavazták meg a falat – tudtuk meg az önkormányzatnál. Vagyis a bruttó ötmilliót, amibe a tervezés, a felállítás és a környezet rendezése került. Kérdés persze, miért nem műalkotás az Apor Vilmos téri emlékmű. A Képző- és Iparművészeti Lektorátus igazgatója kissé bizonytalan az ügyben. – Határeset – mondja Keszthelyi Ferencné művészettörténész. – A megítélés egyébként tényleg elég szubjektív. De egy fal legyen akármilyen szép, valóban inkább nem műalkotás.

Az Igazak Falát jövőre kiegészítik két bronzszoborral. Mitnyan György 2006-ban tehát egy újabb köztéri műalkotás engedélyezéséért fordul ismét a fővároshoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!