Hírek

2005.10.03. 00:00

Ismét gyanús rendőröket vizsgálnak

Sz. L.

Két újabb, rendőrök által elkövetett bűncselekményről adott hírt a Belügyminisztérium Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata (RSZVSZ).
Az RSZVSZ feljelentése alapján zsarolás gyanújával fogtak el az ügyészségi nyomozók két budapesti rendőrt és két civilt.
A tájékoztatás szerint még 2004. október 8-án a két civil, V. T. és B. I. fegyvert és aranyat rejtett el a későbbi sértett gépkocsijába, miközben rablást színleltek. Korábban már megbeszélték H. I. és F. I. törzsőrmesterrel, hogy mire készülnek. A BRFK két rendőre az állítólagos rablás helyszínének közelében el is fogta a két „rablót”. V. T.-t megbilincselték, és a helyszínen tartották, a sértettel pedig közölték, hogy ő is gyanúsított, de elengedik, hogy szerezzen pénzt. A rendőrök azt mondták a sértettnek: hajlandók szemet húnyni a rablás fölött, ha öt-öt millió forintot kapnak. A férfi két bankszámláról öszszesen két és fél millió forintot vett fel, és mellé még átadta használt Opel terepjáróját is. A két, zsarolással meggyanúsított tiszthelyettest azóta már elbocsátották a testülettől.
A hatóság okkal feltételezi, hogy V. T. és B. I. korábban is követett el védelmi zsarolást, ezért a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal várja a további sértettek jelentkezését.
A másik ügy Pest megyében történt. Az RSZVSZ tájékoztatása szerint még 2005. július 25-én, az esti órákban egy vidéki rendőrőrs két járőre megállított egy halottszállító autót. A sofőr elismerte, hogy alkoholt fogyasztott, amit a szonda is kimutatott. Erre aláírattak vele egy, az ittas vezetést elismerő nyilatkozatot, pedig az előírások szerint vérvételre kellett volna előállítani őt. A sofőrrel közölték: feljelentik szabálysértésért. Amikor bevonultak az őrsre, az ott dolgozó egyik nyomozó megkérte őket, hogy 40 ezer forint ellenében tekintsenek el a feljelentéstől. Ez meg is történt.
A nyomozót akkor fogták el, amikor a pénzt átvette a halottszállító sofőrjétől. Mindhárom rendőr önként távozott a rendőrségtől. Ellenük hivatali visszaélés, hivatalos személy által, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés alapos gyanúja miatt folytat eljárást a Pest megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal.
Ismeretes: legutóbb egy drogfutár kérésére három fővárosi zászlós közlekedési ellenőrzés ürügyén lépett fel megbízójuk vélt konkurense ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!