Hírek

2005.10.15. 00:00

Mától drágább a vonat- és a buszjegy is

B. L.

Mától mind a vonat-, mind a távolságibusz-jegyek drágulnak. A MÁV-nál átlagosan 6, a távolsági, menetrendszerű buszokon 5 százalékos mértékű lesz az áremelés. A helyi buszjáratok tarifái most nem változnak, azonban a távolsági, menetrendszerű buszok esetében számolni kell az öt százalékkal mind a menetjegyeknél, mind a bérleteknél, függetlenül attól, milyen kedvezményt (diák, nyugdíjas) vesznek igénybe az utasok. Ugyanígy érinti a vasúton kedvezménnyel utazókat is az új rendelet.

A nagy állami tulajdonú közlekedési cégeknél – a MÁV-nál és a huszonnégy volántársaságnál – nem megszokott az évközi áremelés. Rendszerint január elsejével drágul az utazás. Idén januárban azonban a volántársaságok már egységesen jelezték, hogy nem tartják elégségesnek az akkori, 4,5 százalékos emelést, mert az utóbbi másfél évben a gázolaj drágulásával párhuzamosan folyamatosan nőttek az energiaköltségeik.

Hasonló okokkal magyarázták a jegyek árának emelkedését a MÁV-nál is, mivel az energiaköltségek növekedése miatt az idén előre nem tervezetten 1,78 milliárd forinttal növekedtek a költségeik. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szerint azért volt szükség az áremelésre, mert a nagy közlekedési vállalatok nem működnek hatékonyan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!