Hírek

2005.10.21. 00:00

Nagy kincs lett a kiscipő

Tomboló örömmel fogadták az erzsébetvárosi gyerekek az ajándék cipőket a Hadház utcai sportcsarnokban. Egy kínai kereskedő ajánlotta fel a Gyermekétkeztetési Alapítvány által.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="108"] Volt olyan kerület, amelyik nem is válaszolt a jótékony kínai levelére
[/caption]– Na, gyerekek, segítsetek kibontani a csomagokat!
Nem kell nekik kétszer mondani. Apró kezek nyúlnak az óriási dobozok alá, amelyeket a felnőttek emeltek meg. Rohannak velük a tornaterem közepére, ott lesz elég hely szétpakolni. Körben térdelnek le a csomagok mellé, kacagnak, egymást lökdösve nyúlnak be mélyen a dobozokba.

– Jó lesz, Máté? Hányas lábad van? – Harminchetes – közli a kisfiú. Húzza fel az új cipőt, arca kipirul, nagyokat fújtat. – Pont jó! A lábbeli színes, bőrből és szövetből készült sportcipő. – Szamurájos – mutatja büszkén mintáját egy másik fiú. Roxána, a testvére szerint ez egy kicsit fiús, de oda se neki. A számozás mindenesetre amerikai. Csámpai Vivien lábán kicsit lötyög az új cipő. – Inkább legyen nagy, mint kicsi, nem igaz? – nevet. – Majd belenövök. – Később aztán ő is talál a lábára illőt.
– Kényelmes, meleg – örvendezik Horváth Pálma.

Fel vannak villanyozva, egymás szavába vágva fújják mondandójukat. A Baross Gábor Általános Iskola másodikosai. A szerepléstől megmámorosodnak. – Benne leszünk az újságban? Akkor elmondjuk a véleményünket! – Megtisztelő, hogy mi képviselhetjük a többi kerületi iskolát – húzza ki magát Muráth Fanni. Az adományt ugyanis Erzsébetváros öt iskolája kapta egy kínai nagykereskedőtől. Elsősöknek-másodikosoknak való cipőket, összesen tizenötezer párat. A Gyermekétkeztetési Alapítvány osztja szét a csomagokat az iskolák segítségével a gyerekek között. – Sok a szegény gyerek – sóhajt Havas Gabriella. Németet tanít az Erzsébetvárosi Általános Iskola és Informatikai Szakközépiskolában. – Vannak, akik ötven- vagy nyolcvan-, de nem kevesen százszázalákos étkezési támogatást kapnak. A közös programokon nem tudnak részt venni. Színház, állatkert, cirkusz –  mindez pénzbe kerül.

Az iskola pályázik, ahová csak tud. Fővároshoz, egyesülethez, alapítványhoz. – Nagyon hálásak vagyunk, hogy az önkormányzattól kapunk hetente kétszer gyümölcsöt – így Gabriella. – Mandarint és körtét. Minden gyerek egy-egy darabot. – Akad, aki egész nap nem enne, ha a segítség nem volna – mondja Varga Márta, a Janikovszky Éva Művészeti Általános Iskola igazgatója. – Neki nem csomagolnak otthon uzsonnát, nem futja befizetni az ebédjét.

A szegénység a gyerekek között is ellentéteket szül. – Az egyik fiú állandóan behordta diszkmenjét az iskolába – meséli az igazgató. – Ötödikes volt, ez az a kor, amikor szeretnek kitűnni. Nagyon nehéz volt elmagyarázni a szülőnek, miért káros a közösségre, ha a gyerek ilyen drága holmit hoz be.

A kicsik az osztályfőnök köré gyűlnek, belecsimpaszkodnak, mutogatják neki új kincseiket. Somogyi Éva szeme szeretettel pihen meg kipirult arcukon, öszszekócolódott hajukon. – Sajnos otthon megszidják őket, ha piszkos lesz a cipőjük – sóhajt. – Pedig ha kimegyünk egy kicsit a Ligetbe, és ott rohangálnak egyet, ez óhatatlan. De a szülők féltik a lábbelit, mert nincs pénzük újra.

A büszkeség azonban nincs korhoz kötve. Roxána olyan vékony, mint az ujjam, de amikor meghallja, hogy sovány, és többet kellene ennie, dacosan szegi fel a fejét: – Eszem én eleget! A cipőosztásnak vége, a gyerekek kettesével sorba állnak. Majdnem mindegyikükön ott az új lábbeli. A kérdésre, miszerint nem bánják-e, hogy mind egyforma, Fanni vágja rá a választ: – Dehogy bánjuk! Ebből is látszik, hogy összetartozunk!

Minden ötödik magyar gyerek éhezik

A Gyermekétkeztetési Alapítvány statisztikája szerint 120 ezer magyar gyerek alultáplált, egyhangúan étkezik vagy időszakosan nem jut ennivalóhoz. 15 ezer gyerek az óvodai vagy iskolai napközis étkezés nélkül éhen halna – mondta Király Gábor, a Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke. Az alapítvány karácsonyi élelmiszer-akciójához 1100 iskola pedagógusait kérdezte meg a gyerekek helyzetéről. Így derült ki, hogy a megkérdezettek közül nyomorog: 8%, szegény: 11–12%, átlagos szinten él: 30%, gazdag: 7%. A kínai nagykereskedő cipőadománya hat budapesti kerületnek szólt. Csak Erzsébetváros fogadta el. Két kerület visszautasította az ajándékot, három pedig még csak nem is reagált a megkeresésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!