Hírek

2005.10.07. 00:00

Nagyra nőtt Lebow gyermeke

Harmincöt esztendővel ezelőtt, az első startnál százhuszonheten sorakoztak fel a Central Parkban. Ma már a New York Maraton a világ legnépesebb futógálája: 85 ezer nevezés érkezett az éppen egy hónap múlva esedékes, november 6-i versenyre.

Árvay S.

Fred Lebow, az ötletgazda aligha gondolta, hogy ilyen nagyra nő a „gyermeke”. A névadó ókori görög hadszíntér helyett napjaink futói számára immár az amerikai metropolisz hatalmas rendezvényével azonosítják a maratont. A futás, a sport ünnepe, világszerte figyelemmel kísért gigászi esemény, sok-sok városi kocogóverseny legnagyobbika, valamennyinek a példaképe. Tódulnak a résztvevők, rangot jelent az aszfalton talpalók között lenni. Százezres tömegek sorjáznak az utak mentén, buzdítva, hajtva előre a 42195 méteres távval küszködőket, köztük a 140 kerekes székes atlétát. A Central Parkot már régen kinőtte a viadal: Lebow 1976-ban kivitte az utcákra a mezőnyt, s Staten Island, Brooklyn, Queens, Bronx és Manhattan házai között kanyarog az emberkígyó. A nyolcvanas évek elején lépte túl a tízezret a versenyzői szám, tavaly rekordot jelentő 35562 célba érőt regisztráltak. Ismervén az idei jelentkezések adatait, egy hónappal a kezdés előtt garantálható: ez a csúcs is megdől november 6-án.

A New York Marathon kedvelt versenye a szám specialistáinak, hiszen óriási presztízse mellett a pénzdíjak is nagyon magasak. A győztes a férfiaknál 100 ezer dollárt, a nőknél (az emancipáció igazi sikere!) 130 ezret kap. Ez utóbbi mezőnyben igazi sztárok vetélkednek: rajthoz áll a korábbi kétszeres nyertes kenyai Margaret Okayo (2001, 2003), honfitársával, a tavaly győztes Paula Radclifftől mindössze három másodperccel elmaradó Susan Chepkemei, valamint a 2004-ben harmadik orosz Ljubov Gyenyiszova és a szintén orosz Ljudmilla Petrova, aki 2000-ben nyerte meg a viadalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!