Hírek

2005.10.13. 00:00

Szövetkeznek a pályázók

Együttműködési megállapodást kötött Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere Győr és Sopron polgármesterével. Bármelyikük települése lesz Európa Kulturális Fővárosa, bemutatkozási lehetőséget ad a másiknak.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Budapest kulturális és turisztikai szempontból is igazi főváros
[/caption]Bármelyik város nyeri el az Európa Kulturális Fővárosa 2010 címet, a másik egy hónapos megjelenést biztosít neki. Így bemutatkozhat nála a közönség előtt. Ezt Czuk Dorottya, a főpolgármesteri hivatal sajtóirodájának vezetője mondta el az együttműködési megállapodásról, amelyet a magyar főváros, Budapest kötött Győrrel és Sopronnal. Mint ismeretes, a címért a magyar városok közül jelenleg heten vannak versenyben. Ezek a főváros mellett Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Pécs és Sopron. – Nehéz lenne egy teljes programsorozatot önerőből bemutatni – mondja Balogh József, Győr polgármestere. – Szükségünk van az összefogásra. Legfeljebb ha félmillió eurót kaphatnánk, holott egy ilyen eseménysorozat Győrben minimum másfél-kétmillió forintot kóstál. Budapest ajánlata jobb, mint egy esetleges második hely.

Győr első embere elsősorban Pannonhalmára büszke, amely valóságos ékszerdoboz, ráadásul a világörökség része. Arra is gondol, hogy a megyeszékhely fekvése mindenképpen meghozza a látogatókat. – Mi vagyunk az ország nyugati kapuja – fejtegeti. – A vonat, az autópálya itt vezet el.

Sopron az egyezségtől éppen az autópálya-szakaszért való közös lobbizást várja Budapesttel. – Győr és Sopron között még jó a közlekedés a GySEV-vel, de utána már katasztrofális – panaszolja Toma István. Ő a Magyar Turizmus Rt. regionális marketingigazgatója, aki Sopron pályázatát készítette. – Ha Budapest nyer, az együttműködés révén akkor is létrejön a magyar kulturális városok hálózata. Egyébként a kultusztárca is a decentralizációt támogatja. A programba mi a komolyzene városaként kapcsolódnánk be. Jó apropó erre, hogy 2009-ben lesz Haydn halálának kétszázadik évfordulója. Ő a közeli Eszterházán élt és alkotott. Liszt Ferenc Sopron környékén született, aminek 2011-ben lesz a kétszázadik, halálának pedig a 125. évfordulója. Szóval a Haydn- és Liszt-év kapcsán lehetnénk kulturális főváros vagy olyan település, amelyik méltán mutatkozik be a nyertes városban.

Pályázatában Sopron huszonkilencmilliárdot szán a programra: húszat a város épületeinek rendbehozatalára, kilencet a programokra és a PR-ra.
Győrön és Sopronon kívül Demszky Miskolcot és Debrecent is megkereste. Debrecen nyitott az ötletre, Északkelet-Magyarország központja azonban még habozik. Szövetségeseire gondol: nem mindegy, hogy ők miként fogadják a tervet. – Kassa, Salgótarján, Nyíregyháza, Szolnok és főképpen Eger a mi társaink – hangsúlyozza Veres László városházi szóvivő. – Mielőtt Budapesttel szövetkezünk, meg kell ismernünk az ő álláspontjukat.

Egyedül Toller László, Pécs polgámestere zárkózik el az együttműködéstől. Mint mondja, Budapest első embere két levelet is küldött neki ebben a témában. Ő pedig egyikre sem válaszolt. Tudatosan. – Ez Demszky Gábor magamutogatása – vélekedik Toller. – Mindenkivel megpróbálja elhitetni, hogy ő lesz a győztes. Komolytalan ez az egész.

Pécsnek ráadásul egy éve már van partnere: Szeged. A politikai jövő a baranyai polgármester szerint különben is bizonytalan. – Ki tudja, 2010-ben hol lesz Demszky vagy hol leszek én? – teszi fel a költői kérdést. – Egyébként is a pályázati kiírás szerint a győztes mindent visz, és kész.

Hónap végére ígérik az eredményt

Európa kulturális fővárosa köztudottan egy haladó és egy, az EU-hoz frissen csatlakozott ország városa. 2010-ben Németországé és Magyarországé.

A németektől Essen és Görlitz pályázik a címre. Néhány példa Európa Kulturális Fővárosaira: Firenze (1986), Amszterdam (1987), Párizs (1989), Antwerpen (1993), Lisszabon (1994), Szaloniki (1997), Stockholm (1998), Weimar (1999). Mesterházy Balázs kormánymegbízott korábban arról szólt: október végén nevezik meg a magyar várost, amelyik 2010-ben Európa kulturális fővárosaként képviseli az országot az Európai Unióban.

A németektől Essen és Görlitz pályázik a címre. Néhány példa Európa Kulturális Fővárosaira: Firenze (1986), Amszterdam (1987), Párizs (1989), Antwerpen (1993), Lisszabon (1994), Szaloniki (1997), Stockholm (1998), Weimar (1999). Mesterházy Balázs kormánymegbízott korábban arról szólt: október végén nevezik meg a magyar várost, amelyik 2010-ben Európa kulturális fővárosaként képviseli az országot az Európai Unióban. Budapest kulturális és turisztikai szempontból is igazi főváros -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!