Hírek

2005.10.21. 00:00

Tokaji aszú Egerből?

A magyar ember hagyományosan borfogyasztó, még akkor is, ha az elmúlt évtizedekben a sörből és égetett szeszfélékből fogyott több. Napjainkra új erőre kaptak a kis pincészetek, a borkészítés és -fogyasztás viszszanyeri régi patináját.

Árvay N. Tivadar

Az utóbbi évek sikerei bebizonyították, hogy a hazai bor megállja helyét a versenyben itthon és külföldön egyaránt. Legjobb borászaink nemzetközileg is elismertek, szakértelmük vetekszik a nagy bortermelő vidékek mestereinek tudásával. – A magyar bor egyre elismertebb a világon – mondta el lapunknak Balla István, egri borász. – Különleges borokat készíthetünk, hiszen a kis pincészetek sokkal rugalmasabban tudnak reagálni a változásokra, mint a nagyok.

A szakember szerint éppen ez lehet a hazai bortermelés erőssége. A hagyományos technikával dolgozó termelők borai sajátos jelleget kapnak. Sokszínűségük előny a Magyarországra érkező olcsó tömegborokkal szemben. Balla István szerint az idei termés nem lesz olyan jó, mint az előző évi. A hűvös, esős nyár miatt a korai érésű fajtákból kevesebb és rosszabb minőség termett. A késői szüret azonban kedvező képet mutat. A szőlő kitűnő, kevesebb bor készül, de a minőség elsőrangú. – A magyaroknak is egyre fontosabb a bor minősége – folytatja Balla. – Kevesebb bort vásárolnak, de többet költenek. Ez nem az áremelkedésnek, hanem a drágább, minőségi borok iránti kereslet növekedésének köszönhető.

Balláék borászata 1996 óta működik. Elhatározták, hogy minden kategóriában megjelennek termékeikkel. A mindennapokra szánt boraikat a szupermarketek polcain is megtalálhatjuk. Prestige boraik kimondottan a gasztronómiának készülnek. Ezekkel borszaküzletekben és éttermekben találkozhatunk. Igazi ínyenceknek szánják Magyarország legszebb borának választott Divinus családot. Emelt minőség, különleges csomagolás jellemzi ezeket.

– Tökéletes bor, tökéletes szőlőből készülhet. Szőlőterületeink lehetővé teszik az egyedi minőségű borok készítését. Persze nem a felső kategóriára gondolok, inkább az erős középmezőnyben állhatjuk meg a helyünket a nemzetközi versenyben. Ezekből kell nagyobb mennyiséget termelnünk, a tucatborok helyett. Ez reális cél.

Balla István maga is készít aszú jellegű bort

– Az aszú, a név védettsége miatt csak a tokaji pincékben készülhet, pedig a gomba, amely a szőlőszemek lassú töppedését okozza, mindenhol megtalálható. Hogy mégis Tokajból származik ez a borfajta, a mikroklímának köszönhető. A botrytis cinerea nevű gomba ugyanis azon a vidéken lassú töppedést okoz, más bortermő tájakon viszont gyors rothadást. Az utóbbi évek időjárás-változása miatt Eger környékén is a töppedés vált jellemzővé, így szerencsés időjárás esetén aszú jellegű borokkal örvendeztethetjük meg az édesszájúakat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!