Hírek

2005.10.08. 00:00

Verseny az államfői székért

Új államfőt választ vasárnap Lengyelország.

Gyulay Z.

Az eddigi köztársasági elnök, Aleksander Kwasniewski második megbízatása lejártával az alkotmány értelmében nem jelöltethette magát, ezért azzal a gondolattal kacérkodik, hogy jövőre indul az ENSZ főtitkári tisztéért. (Kwasniewskit hétfőn fogadja a Fehér Házban az amerikai elnök.) Az előrejelzések szerint szoros eredmény várható a szavazáson a két államfőjelölt, Donald Tusk és Lech Kaczynski között, ezért megfigyelők október 23-án második fordulóra számítanak. A legutolsó felmérések Tusk csekély előnyét mutatták ki, ami azonban Kaczynski számára nem látszik behozhatatlannak.

A két politikus kampánya lezárásaként ismét kifejtette néhány sarkalatos elképzelését a biztonsággal, az egészségüggyel és a szociális kérdésekkel kapcsolatban. Egyetlen témában képviseltek mindvégig következetesen azonos álláspontot, és ez az azonos neműek házasságának elutasítása, amely az alapvetően katolikus Lengyelországban különös fontosságú. Emellett mindketten keményebb irányvonalat kívánnak képviselni az orosz kormányzattal szemben.

Az 56 esztendős Lech Kaczynski, Varsó polgármestere, ikertestvérével, Jaroslaw Kaczynskivel alapította meg a konzervatív irányultságú Jog és Egyenlőség (PiS) pártot. Mindketten széles körű népszerűségnek örvendenek az országban. Jaroslaw, a néhány héttel ezelőtti parlamenti választásokon győztes PiS listavezetője csak azért mondott le a kormányfői megbízásról, hogy ezzel növelje Lech esélyeit. („Nemzetközi eseményeken nagy gondot okozna, ha mindketten megjelennénk, mert közelről is nagyon sokan összetévesztenek bennünket” – indokolta a testvéri szeretet megnyilvánulását.)

A negyvennyolc éves Donald Tusk a liberális-konzervatív Polgári Platform (PO) tagja. A legutóbbi választásokon a PO a második helyen végzett, és a PiS-szel közösen koalíciót hozott létre. A két jelölt bármelyike győz is tehát, Lengyelország új államfőjét mindenképpen kormányzópárt adja majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!