Hírek

2005.10.15. 00:00

Záróra lehet a Ráday utcai kávéházakban

V. Z.

Év végén bezárhat a Ráday utca két kultikus helye. Az egyik a sokak által kedvelt Castro Bisztró, amely esténként szinte mindig telt házzal üzemel. Azért vetődött fel a kávézó bezárása, mert az üzlethelyiség tulajdonosa nem biztos, hogy meghosszabbítja a bérleti szerződést. A bérlő így új üzlethelyiséget keres – olvasható a Figyelőnet című internetes újságban. Nehéz lesz ilyen jó helyet találniuk. Hiszen a Ráday utca fogalommá vált Budapesten. Lényegében ez a magyar főváros „Sohója”. Bezárhatják a pesti éjszaka másik kulthelyét, a Pesti Est Cafét – ez a hír is az interneten terjed. Nem biztos, hogy keresztet kell vetni ezekre a szórakozóhelyekre. A Castro tulajdonosával ugyan nem sikerült beszélnünk, ám az alkalmazottak azt mondták, nem tudnak semmiféle bezárásról. Szerintük álhírek kerültek napvilágra.

A közelmúltban több más népszerű vendéglátóhely bezárása is felvetődött. Le akarták húzni a rolót a fővárosi fiatalság legnépszerűbb alternatív szórakozóhelyén, a Szóda-udvaron is. Ezt egy időre tényleg bezárták. Azóta viszont újra kinyitott. A VI. és a VII. kerületben az elmúlt években sorra nyíltak a nyári szórakozóhelyek omlófélben lévő, bontásra ítélt bérházakban. Kicsit másfajta kikapcsolódást biztosítanak ezek a helyek, mint a Ráday utca.

A berlini mintára „ kialakított” szabadtéri kocsmák kívülről észrevétlenek a járókelők előtt. Többnyire egy rozsdás vaskapura rajzolt fehér krétafelirat utal arra, hogy működik itt valamiféle közösségi intézmény. Nem hirdetik magukat a rádióban, nem csinálnak álbotrányos médiakampányt. Csak az talál ide, akihez eljut a szájhagyomány. Így is zsúfolásig megtelik az öszszes hely. Ülnek a fémvázas fa-széken vagy padon, az ingó lábú asztalokat támasztva. A dekoráció gyárkémény és nyers téglafal. Sehol egy neon, egy napernyő. Bélszín nincs, zsíros kenyér van. Rétegkultúra, ami magával ragadja a csillogástól viszolygó pesti fiatalt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!