Hírek

2005.11.08. 00:00

A kormánypárt a győztes

A szavazatok 92-93 százalékának kiértékelése után a bakui választási bizottság szerint az Új Azerbajdzsán Párt 62 helyet szerzett a parlamentben, a függetlenek, akik közt kormánypártiak is lehetnek, 42 helyet, az ellenzékiek pedig tíz helyet.

Csák E.

[caption id="" align="alignleft" width="312"] Az ellenzék nem ismeri el az azerbajdzsáni választás eredményét
[/caption]A vasárnapi parlamenti választások eredményének érvénytelenítését követelte a fő azerbajdzsáni ellenzéki erő a választókerületek négyötödében. „Az Azadlik Szövetség kijelenti, hogy nem ismeri el a választások eredményét, és lesz elég ereje ahhoz, hogy új választásokat kényszerítsen ki” – hangsúlyozta Isza Gambar, az Azadlikhoz tartozó Muszavat elnöke. Bejelentette, hogy szerdára tüntetést szerveznek követelésük alátámasztására.

Az Európai Együttműködési és Biztonsági Szervezet (EBESZ) választási megfigyelői súlyos aggályaikat fejezték ki a választás lebonyolítása miatt. „Arra a következtetésre jutottunk, hogy a választás nem felel meg Azerbajdzsán nemzetközi kötelezettségeinek” – mondta Bakuban Alcee Hastings, az EBESZ-misszó vezetője. Ellentmondásos jelentéseket közölt a választási eredményről két, amerikai kormánypénzen működő megfigyelőszervezet. A Független Államok Szövetségének megfigyelőcsoportja szerint a választások szabályosan zajlottak le Azerbajdzsánban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!