Hírek

2005.12.17. 00:00

A génmódosítás mellett is kiálltak

A kukoricatermesztőknek fel kell készülniük a változásokra – derült ki a nemrégiben megrendezett országos szakmai tanácskozásokon Budapesten és Szekszárdon.

Mauthner Ilona

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Idén lassan haladt a kukorica betakarítása az időjárás és a raktározási gondok miatt. A termés azonban jó.
[/caption]A Kukorica világa címmel országos rendezvényt szervezett a közelmúltban a Szekszárdi Növény Rt. a földművelésügyi minisztérium épületében, illetve az ország több helyszínén.
A tanácskozások több tanulsággal is szolgáltak.
– Árbevétel szempontjából a kukorica a legkiszámíthatóbb növényünk, s mivel az unióban kevesebb terem belőle, mint amennyire szükség lenne, így az értékesítése sem jelent különösebb gondot – mondta dr. Csíbor István, a Szekszárdi Növény Rt. elnöke, a szekszárdi országos rendezvény szervezője. Kiderült, hogy a termőhelyek rangsorában Fejér, Somogy, Baranya, Tolna, Békés és Hajdú-Bihar megye vezet.
– Ahol az átlagtermés nem éri el a hektáronkénti 8 tonnát, ott nem érdemes a kukoricával foglalkozni – tette hozzá Csíbor István. – Ronthatja a jövedelmezőséget az is, ha a szállítást nem tudják olcsón megoldani. A közúti, vasúti szállítás nagyon drága. Maradt a dunai kikötő, a folyótól való 40–50 kilométernyi távolságról még kifizetődő a beszállítás. Mándy Lóránd, a pécsváradi AgroVer Rt. elnöke kétségeit is megfogalmazta a növénynyel kapcsolatban.
– Nem titok, hogy az unió szűkíteni kívánja a költségeit, és csak idő kérdése, mikor kerül ki a kukorica az intervenciós támogatásból. Ez önmagában még nem hoz nagy változást a termelők életében, mert az unióban kevesebb terem belőle mint amennyire szükség van, így a világpiaci ára is elfogadható.
Dr. Szűcs László, a szekszárdi Aranyfürt Rt. elnöke szerint elkerülhetetlen az is, hogy előbb vagy utóbb bejöjjön az országba a génmódosított vetőmag (az EU-ban már bent is van a génmódos takarmánykukorica). Az USA-ban, Kanadában azért olcsóbb a kukorica, mert a génkezelt vetőmag ellenállóbb a betegségekkel szemben és nagyobb hasznot ad. Az emberekben nagy a félelem a manipulált növényekkel szemben, ami érthető, de a fejlődést nem lehet megállítani. A másik nagy változás, amelyre fel kell készülni, az a növényből készített bioüzem-anyag. Vancsura István, az Országos Gabona Szövetség elnöke szerint a földgázkészletek végét már látja a világ, így rákényszerül a váltásra. Jövő évtől kötelező jelleggel megkezdődik hazánkban is a bio-üzemanyag-készítés feltételeinek megteremtése.
– A kukorica területén tehát csak a változás állandó – mondta az elnök. – Ma még nehezen elképzelhető, hogy a közeljövőben nemcsak a gazdaboltok lesznek jelen egy-egy településen, hanem a bioenergiákat hordozó árut értékesítő speciális Tüzépek is.

Késik a betakarítás

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása és a megtelt raktárak miatt lelassult a kukorica betakarítása, ami a mai napig sem fejeződött be. A helyzetet nehezíti, hogy a szárítók többsége már nem üzemel.

a nemrégiben megrendezett országos szakmai tanácskozásokon Budapesten és Szekszárdon. Mauthner Ilona Késik a betakarítás

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása és a megtelt raktárak miatt lelassult a kukorica betakarítása, ami a mai napig sem fejeződött be. A helyzetet nehezíti, hogy a szárítók többsége már nem üzemel. Idén lassan haladt a kukorica betakarítása az időjárás és a raktározási gondok miatt. A termés azonban jó. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!