Hírek

2005.12.13. 00:00

Az ENSZ-től várnak döntést

Az ENSZ-hez fordul a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), hogy tekintse kiemelt célnak Székelyföld helyzetének rendezését, és járuljon hozzá, hogy nemzetközi felügyelettel szavatolják a térség autonóm státusát.

Lukács János

Az erdélyi Krónika napilap tudósítása szerint mindezt az SZNT hét végi sepsiszentgyörgyi küldöttgyűlésén döntötték el. Csapó József elnök megállapította:  az Európai Parlamentben figyelemmel kísérik önigazgatási terveiket. Elismételte korábbi álláspontját, miszerint ha az autonómiatörekvések alkotmányellenesek, akkor módosítani kell a román alaptörvény vonatkozó cikkelyeit. Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester, udvarhelyszéki küldött javaslatára a küldöttgyűlésen eldöntötték, hogy március 15-én székely nagygyűlést szerveznek Székelyudvarhelyen, ahol a résztvevők hitet tesznek a belső önkormányzás ügye mellett. Szász hangsúlyozta: egy 1100 fős felmérés szerint a romániai magyarság 78 százaléka fontosabbnak tartja a területi autonómiát, mint az ország uniós csatlakozását. Az SZNT azt szeretné, ha Románia uniós csatlakozását megelőzné az önrendelkezés biztosítása.

A gyűlésen elhangzottakra román és magyar politikusok is élesen reagáltak. Frunda György RMDSZ-es szenátor szerint „hülyeség” azt kérni, hogy az autonómia a csatlakozás feltétele legyen, annál is inkább, mert az EU-tag Romániában már könnyebb lesz küzdeni az önrendelkezésért.

Borbély László miniszter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető alelnöke szerint az SZNT olyan személyek tömörülése, akiknek nem volt sikerük az RMDSZ-ben, s most másképp próbálnak érvényesülni. Lucian Bolcas, a Nagy-Románia Párt ügyvezető alelnöke hazaárulásnak nevezte az SZNT valamennyi cselekvését, amit sürgősen fel kell számolni.

Basescu: Székelyföld nem azonos Koszovóval

Politikai túlkapásnak minősítette néhány napja Traian Basescu azt, hogy a koszovói helyzet megoldására tett javaslatát székelyföldi szervezetek Székelyföld autonómiájának megteremtésére is alkalmazhatónak tartják. A vita előzménye az, hogy az államelnök november végi párizsi látogatása alkalmából azt javasolta a francia elnöknek: Koszovó határmódosítás nélkül kapjon autonómiát, saját intézményi struktúrát állíthasson fel. Erre az Erdélyi Magyar Polgári Szövetség háromszéki szervezete, majd országos elnöksége is úgy reagált, hogy az államfő rávilágított arra, amit a székelyföldi magyarok régóta kérnek. Erre válaszolva előbb csak Traian Basescu tanácsadója hárította el a felvetést, majd a román államfő újságírók kérdésére kijelentette, hogy felkéri Csapó Józsefet, olvassa el figyelmesen Románia törvényeit és alkotmányát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!