Hírek

2005.12.27. 00:00

Beszédzavarban a pápa

Becslések szerint legalább egymilliárd emberhez jutott el a katolikus egyházfő karácsonyi áldása.

Farkas Károly

„Áldott karácsonyt” – köszöntötte a magyar hívőket is saját nyelvükön XVI. Benedek, az idén megválasztott római katolikus egyházfő. A pápa először mondott karácsonyi köszöntőt áprilisi trónra lépését követően. Vasárnap tartott hagyományos karácsonyi békeüzenetében harminckét nyelven osztott Urbi et Orbi (a városnak és a világnak szóló) áldása során több tízezernyi hívő előtt a terrorizmus és a szegénység ellen emelte fel szavát. Elődjével ellentétben azonban XVI. Benedek nem a világ több mint hatvan nyelvén szólalt meg, csupán 32 nyelven, először olaszul, majd a nagy világnyelveken, közöttük arabul és kínaiul is.

A nyelvek között volt a szuahéli, a luxemburgi és a roma is, de kimaradt például a szlovén, az ukrán, a szlovák, a cseh, utóbbi nemtetszést váltott ki Szlovákiában és Csehországban. A Vatikáni Rádió honlapjára százával érkeztek a felháborodott hangú levelek. A Vatikán ígérete szerint húsvétkor a pápa majd más nyelveket részesít előnyben, így bepótolják a hiányosságot. Lehetséges, hogy akkor a magyar szavak maradnak ki a pápai áldásból.

XVI. Benedek az emberiség egységét szorgalmazta a harmadik évezredben olyan kihívások leküzdése végett, mint a terroristafenyegetés, a szegénység, a fegyverek elterjedése és a járványok, illetve a környezetszenynyezés. „A modern embernek új világrendet kell építenie” – mondta a pápa. Kiemelte, hogy az emberiség az elmúlt évszázadban csodálatos eredményeket ért el, de tevékenysége a saját létét fenyegeti, ha „szíve ürességével kell szembenéznie”.

Joseph Ratzinger  a béke megszilárdítására szólított fel. Külön említette az afrikai kontinens válságait, a testvérgyilkos harc beszüntetésére, a fejlődés és a biztonság feltételeinek megszilárdítására szólított fel. Megfogalmazása szerint a Szentföldön, Libanonban és Irakban is a reménység jelei mutatkoznak, de ezt meg kell erősíteni a lojalitás és a bölcsesség által sugallt magatartással.

Betlehemben, ahol a hagyomány szerint Krisztus született, a jeruzsálemi latin pátriárka celebrálta az éjféli misét. Michel Sabbah arra szólította fel az izraelieket és a palesztinokat, hogy vessenek véget az erőszaknak. „Mindkét félnek félre kell tennie a múltat, és helyet kell adnia az új jövőnek” – emelte ki szentbeszédében a pátriárka. Felszólította Izraelt, vessen véget a palesztin fegyveresek likvidálásának, mert ez nem javított a biztonságon, és nem állította meg az erőszakhullámot. A szertartáson jelen volt Mahmud Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke is.

Egymilliárd hívőhöz jutott el az új pápa első karácsonyi üzenete

Az ünnepi eseményt 68 ország száztizenegy tévécsatornája közvetítette, XVI. Benedek pápa első éjféli szentmiséjét pedig élő adásban a világ hetvennégy országából százhuszonkét tévécsatorna sugározta. A karácsonyi pápai szertartásokat közvetítő országok között volt Dél-Korea, a Fülöp-szigetek, India, Indonézia, Izrael, Jordánia, Srí Lanka, Szenegál, Törökország és Tunézia is. Becslések szerint legalább egymilliárd hívőhöz jutott el az egyházfő üzenete. A római katolikus egyházfő személye az elmúlt két évtizedben vált a médiumok érdeklődésének középpontjává, II. János Pál pápa regnálása alatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!