Hírek

2005.12.07. 00:00

Elfogadhatatlan Blair javaslata

A magyar politikai közéletben szinte egyedülálló konszenzus alakult ki a pártok között. Mindenki egyetért ugyanis abban, hogy elfogadhatatlan a brit EU-elnökség javaslata az unió költségvetésére.

Éber Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="152"] Gyurcsány Ferenc: Magyarország nem támogatja a brit javaslatot
[/caption]A brit javaslat szerint a következő hét évre – 2007 és 2013 között – a teljes uniós büdzsé összesen 846 754 milliárd euró lesz. Ez a korábbi, még a luxemburgi elnökség alatt elkészített – és a tagországok, elsősorban a britek ellenállásán el is vérzett – tervezethez képest 25 milliárd euróval kisebb keretet jelent. A tavaly csatlakozott tagoknak juttatandó felzárkóztatási támogatások öszszege a korábbi javaslatokhoz képest 14 milliárd euróval, vagyis 8,5 százalékkal csökkenne.

„Magyarország ezt a brit javaslatot nem támogatja” – jelentette ki kedden Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök annak ellenére sem támogatja az előterjesztést, hogy abban már megjelennek a múlt héten Tony Blair brit kormányfővel, az EU-soros elnökével folytatott tárgyalásainak eredményei. Gyurcsány Ferenc az előző elképzelésekhez képest előrehaladásként értékelte, hogy az uniós forrásokból finanszírozhatóvá válnának az épület- és lakásfelújítások, illetve a belső utak rekonstrukciója. A javaslat további pozitív eleme, hogy nőhetne az uniós rész a támogatásokon belül: így a magyar államnak negyven százalék helyett csak tizenöt százaléknyi saját forrást kellene hozzátennie a pályázatokhoz.

A kormányfő ugyanakkor kifogásként említette, hogy az unió költségvetése a tagországok nemzeti jövedelméhez viszonyítva kisebb, mint az előző büdzsé. Pedig most már ebből kellene fedezni a bővítés költségeit. Ellentmondásnak tartja a miniszterelnök azt is, hogy miközben az előző, luxemburgi elnökség alatt készült tervezethez képest további 3 százalékkal szűkítené a javaslat az uniós költségvetést, a regionális fejlesztésekre szánt forrásokat nyolc százalékkal mérsékelné. A csökkenő költségvetés terheit így nem a gazdasági fejlettséggel arányosan osztanák meg, hanem jórészt az új tagállamokra terhelnék.

A kormányfő azt is sérelmezte, hogy az önkormányzatok fejlesztéseihez kapcsolódó általános forgalmi adó finanszírozását az új tervezet megtiltaná az uniós forrásokból. Ez 20 százalékkal drágítaná a beruházásokat. „Az utolsó éjszakáig, a jövő hét második felére tervezett uniós csúcs befejezésének pillanatáig tárgyalni kell, mert Magyarországnak és Európának költségvetésre van szüksége, de ennél jobbra” – jelentette ki harcosan a kormányfő. A magyar szakértők a brit büdzséjavaslatra hivatalosan reagáló, a soros elnök Balir-nek és Brüsszelnek is eljuttatandó miniszterelnöki levél megfogalmazásához már hozzáláttak, elküldése akár már ma megtörténhet.

A Fidesz nem kezdeményez pártok közötti egyeztetést az uniós költségvetés kapcsán, de „minden tárgyalásra, minden egyeztetésre készen áll” – hangoztatta Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint teljesen más költségvetésre van szükség, a mostani alkalmatlan arra, hogy az újraegyesített Európa jövőjét hét évre megalapozza. Áder János a lehető leghatározottabban ellenzi, hogy Magyarország belemenjen az uniós költségvetés bármilyen csökkentésébe. A Fidesz frakcióvezetője reméli, hogy Gyurcsány keményen „veri az asztalt”, amikor a magyar érdekek érvényesítéséről lesz szó. A politikus szerint az az összeg, amiről a vita folyik, az EU régi tagországai számára jelentéktelen, de az új tagállamoknak óriási segítség lehet.

„A brit javaslat az uniós megszorításokról jelenlegi formájában nem elfogadható, az csökkentené ugyanis az új tagállamok támogatását” – jelentette ki Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke szerint ez ellentétes az unió versenyképességének növelésével és veszélyezteti Románia és Bulgária uniós csatlakozását is.

Mindenki szembeszáll Nagy-Britannia költségvetési javaslatával

Nem csak a magyar politikai elit, de nagyjából egész Európa hasonlóan reagált a brit EU-elnökség friss költségvetési javaslatára: elutasítással. Az Európai Bizottság elnöke, a – mellesleg a csatlakozás hatására ugrásszerű fejlődésnek indult Portugáliából származó – José Manuel Barroso egyenesen azzal vádolta meg Tony Blairt, hogy javaslata veszélybe sodorhatja Európát. Barroso szerint az alapok csökkentése lehetetlenné teheti Románia és Bulgária 2007-es csatlakozását is.

Az általános elutasításhoz kapcsolódik a The Wall Street Journal is. Az amerikai konzervatív lap szerint Blair barátait és az unió alapelveit is megsérti. A lap emlékeztet a brit kormányfő júliusi beszédére. Akkor, a költségvetésről szóló előző tárgyalási kör bukása után, Blairt szintén árulással vádolta meg az EU politikusainak jó része, ám az Európai Parlament előtt azzal vágta ki magát: új alapokra kell helyezni az uniós költségvetést. Ehhez képest a mostani javaslat nem szűkíti a keret majdnem felét kitevő közös agrárpolitikára szánt összegeket, sőt még reformtervezettel sem állt elő. Ahelyett, hogy a bőkezű mezőgazdasági támogatásokat élvező franciákkal állt volna harcba, korábbi szövetségeseitől, a kelet-európai tagországoktól vesz el pénzt – fogalmaz a lap.

Az általános elutasításhoz kapcsolódik a The Wall Street Journal is. Az amerikai konzervatív lap szerint Blair barátait és az unió alapelveit is megsérti. A lap emlékeztet a brit kormányfő júliusi beszédére. Akkor, a költségvetésről szóló előző tárgyalási kör bukása után, Blairt szintén árulással vádolta meg az EU politikusainak jó része, ám az Európai Parlament előtt azzal vágta ki magát: új alapokra kell helyezni az uniós költségvetést. Ehhez képest a mostani javaslat nem szűkíti a keret majdnem felét kitevő közös agrárpolitikára szánt összegeket, sőt még reformtervezettel sem állt elő. Ahelyett, hogy a bőkezű mezőgazdasági támogatásokat élvező franciákkal állt volna harcba, korábbi szövetségeseitől, a kelet-európai tagországoktól vesz el pénzt – fogalmaz a lap. Gyurcsány Ferenc: Magyarország nem támogatja a brit javaslatot -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!