Hírek

2005.12.02. 00:00

Környezetvédők pezsgős gyásza

Battyhány tér, szerda, tizenegy óra. Szent Mihály lova helyett egy fekete lepellel letakart bevásárlókocsin tolják be ravatalára az utolsó visszaváltható pezsgős üveget. A kocsin koszorú, a szalagon felirat: „Visszavárunk! A fogyasztók”. A fűbe fejfákat vertek le, közben Mozart Requiemje szól.

Izing Antal

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Szili Katalin is elhelyezte az „emlékezés virágait”
[/caption]Egy idős hölgy elképedten jegyzi meg a „ravatal” láttán: „De ráérnek! Inkább a szemetet szednék föl az utcáról.” „Éppen azért csinálják a gyerekek, hogy kevesebb szemét legyen. Ha egy üveg betétdíjas, visszaviszed a boltba, visszakapod a pénzed, és nem lesz belőle hulladék” – világosítja fel barátnője. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is elhelyezte az „emlékezés virágait” a bevásárlókocsiban. „A termékdíjak és környezethasználati díjak kivetését komolyan kell venni, mert ez olyan eszköz, amellyel védhető a környezet” – mondta lapunknak. „A zöldtárca is gyászolja az üveges pezsgőt” címmel sajtóközleményt osztott a helyszínen a minisztérium munkatársa.

A pezsgőspalackok Magyarországon december elsejétől nem visszaválthatók. Jelenleg nem kötelezhetik a cégeket a visszaváltható üveg és csomagolás használatára. Hazánkban évi 1,2 milliárd darab műanyag palack végzi szemétként. Ezzel a mennyiséggel hatszor lehetne megtölteni a budapesti Hősök terét. Az Európai Unió más országaiban eltérő a gyakorlat:  Németországban például a sörösdobozok is betétesek és visszaválthatóak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!