Hírek

2005.12.24. 00:00

Rossz üzlet a természetvédelem?

Az erdészek nyugodt, békés természetű emberek, az elmúlt két évben azonban kétszer is volt példa arra, hogy tűrőképességük elérte a kritikus határt. Ha az agrártárcával legutóbb megszületett egyezség megvalósul, talán nyugalmasabb időszak következik, bár már előre látni az új ütközőpontot a Natura 2000 program kapcsán.

Laczi Zoltán

Ahogyan tavaly tavasszal, a közelmúltban is jogos támogatásukat igényelték az erdőgazdák, akik félpályás útlezárással kívánták nyomatékosítani követeléseiket. Az utolsó pillanatban aztán megszületett az egyezség a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) és Gráf József miniszter között. Az agrártárca a megállapodásban vállalta többek között azt, hogy a tavaly elvégzett, uniós társfinanszírozású erdőtelepítések után járó kifizetések ez év december 31-ig megtörténnek, a magánerdő-tulajdonosok által elvégzett erdőfelújítások és nemzeti finanszírozású erdőtelepítések után járó támogatásokat pedig január közepétől március 31-ig átutalják az erdőgazdáknak.
Luzsi József, a MEGOSZ elnöke elégedetten szólt a miniszterrel létrejött megállapodásról, ám elmondta, hogy továbbra is maradtak megoldatlan kérdések, mégpedig a Natura 2000 program kapcsán. Magyarország területének 21 százalékát jelölték ki védelemre, ami kimagasló arány, úgy is fogalmazhatnánk, hogy Európa rezervátuma leszünk. Csakhogy nem tisztázott, hogy az erdőgazdálkodókat hogyan kárpótolják, amiért a kijelölt területeken jelentősen korlátozzák az erdőhasználatot. Az érdekvédelmi szervezet vezetője rámutatott: az erdőre vonatkozóan – annak közcélú szerepe miatt – ugyan korlátozott a tulajdoni jog, ám ez még nem jelenti azt, hogy semmilyen kompenzációt nem kell fizetni a tulajdonosoknak. Az érintett erdőgazdák pontosan tudják, hogy milyen elmaradt haszonnal, milyen jövedelemkieséssel kell számolniuk a Natura 2000 területeken, de eddig még senki sem tájékoztatta őket a kompenzációs elképzelésekről. A tét azért sem csekély, mert közvetlenül ezen múlik milliónyi hektár erdő sorsa. Luzsi József úgy tudja, hogy csak 2007. június végétől várható kompenzáció, s még nem tudni, milyen mértékű. A MEGOSZ elnöke végezetül hangsúlyozta: amikor tüntetnek, nem a más pénzét akarják a költségvetésből, csak azt, amit ők fizettek be tőárként.
– Amikor elégedetlenségünknek adunk hangot, az mindenki érdekét szolgálja, hiszen az erdő közcélú, annak szolgáltatásait mindenki igénybe veszi. Roppant mennyiségű szenet, szén-dioxidot köt meg és tiszta levegőt bocsát ki. Gazdasági hasznán túl védi természeti értékeinket, ivóvízbázisainkat, otthont ad a vadállománynak.
S nem utolsósorban biztosítja mindannyiunk számára karácsony jelképét, a fenyőfát.

Hazánk erdőterülete megközelíti a kétmillió hektárt, a bűvös határt minden bizonnyal jövő tavasszal léphetjük át. Ennek 43 százaléka magánerdő. A magyar erdőkből kerül ki az ország faanyagszükségletének 80 százaléka.

Az éves fakitermelés 6,8 millió köbméter, ennél azonban jóval nagyobb az éves növedék mennyisége, ami egyértelműen a tartamos erdőgazdálkodást tükrözi.

Az Európai Unióban a magánerdő-tulajdonosok száma eléri a négymilliót. Ők kezelik az erdőterület 70 százalékát, és 16 millió család megélhetését biztosítják. Az erdőgazdálkodás a kapcsolt tevékenységekkel (például fa- és papíriparral) együtt az EU GDP-jének 9 százalékát adja.

A hazai erdők élőfa-készlete 333 millió köbméter, összértéke több mint ezermilliárd forint. Magyarországon a fafeldolgozáshoz kapcsolódóan közel 40 ezer ember talál munkalehetőséget. Hazánkban az egy főre vetített fahasználat 60-70 százaléka a fejlett európai országokénak.

Laczi Zoltán Hazánk erdőterülete megközelíti a kétmillió hektárt, a bűvös határt minden bizonnyal jövő tavasszal léphetjük át. Ennek 43 százaléka magánerdő. A magyar erdőkből kerül ki az ország faanyagszükségletének 80 százaléka.

Az éves fakitermelés 6,8 millió köbméter, ennél azonban jóval nagyobb az éves növedék mennyisége, ami egyértelműen a tartamos erdőgazdálkodást tükrözi. Az Európai Unióban a magánerdő-tulajdonosok száma eléri a négymilliót. Ők kezelik az erdőterület 70 százalékát, és 16 millió család megélhetését biztosítják. Az erdőgazdálkodás a kapcsolt tevékenységekkel (például fa- és papíriparral) együtt az EU GDP-jének 9 százalékát adja.

A hazai erdők élőfa-készlete 333 millió köbméter, összértéke több mint ezermilliárd forint. Magyarországon a fafeldolgozáshoz kapcsolódóan közel 40 ezer ember talál munkalehetőséget. Hazánkban az egy főre vetített fahasználat 60-70 százaléka a fejlett európai országokénak. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!